In de eurozone betalen Nederlanders het minst met contant geld

Nederlanders betalen in minder dan de helft van de gevallen met cash. Het gemiddelde in de eurozone ligt veel hoger.

Foto Reuters

Van alle bewoners van de eurozone betalen Nederlanders het meest met hun pinpas. Minder dan de helft van alle Nederlandse betalingen vindt plaats met contant geld. In de rest van de eurozone - vooral in de zuidelijke landen - wordt veel vaker gebruikgemaakt van contante betalingen.

Uit onderzoek dat de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag publiceerde, blijkt dat 45 procent van de geldtransacties bij verkooppunten in Nederland - bijvoorbeeld restaurants of supermarkten - met baar geld gebeurt. In de overige achttien eurolanden ligt dit percentage gemiddeld op 79 procent. Het land dat het meest leunt op briefjes en munten is Malta, waar 92 van de betalingen contant is.

De ECB-publicatie bevestigt de al langer zichtbare trend dat het gebruik van contant geld langzaam verdwijnt. Verschillende topeconomen pleiten daar ook voor; het zou zaken als belastingontwijking, corruptie en criminaliteit bemoeilijken. Vorig jaar besloot de Europese Commissie al om de productie van 500 euro-biljetten af te schaffen.

Lees ook: Bestaat de geldautomaat straks nog?

Na Nederlanders trekken Esten het vaakst hun pinpas. Opvallend is dat niet, het land met de bijnaam e-Estonia heeft een goed ontwikkelde digitale infrastructuur. De toegang tot internet voor iedereen werd in Estland in het jaar 2000 vastgelegd als een mensenrecht.

Van de landen die grenzen aan Nederland is het opmerkelijk hoe verknocht Duitsers zijn aan contant geld. 80 procent van de transacties gaat daar nog in cash. Het gebruik van baar geld is voor Duitsers vooral een privacykwestie. Digitale transacties zijn zichtbaarder voor bijvoorbeeld veiligheidsdiensten, zeggen critici.

Lees ook dit stuk dat onze correspondent in Berlijn eerder schrijf over de Duitse liefde voor contant geld: Duitsers willen ‘Bargeld’ behouden

Voor het ECB-onderzoek noteerden 65.000 respondenten in de negentien eurozonelanden hoe ze betalingen deden. Gemiddeld hebben eurozonebewoners 65 euro in hun portemonnee. Ze gebruiken briefjes en munten vooral voor betalingen tot 45 euro.

Correctie (24 november 2017): In een eerdere versie van dit bericht werd geschreven dat het onderzoek werd uitgevoerd in de negentien eurozonelanden plus Denemarken. Denemarken is geen deel geweest van het onderzoek.