Ministerie overweegt Muur van Mussert rijksmonument te maken

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) onderzoekt of de zogenoemde Muur van Mussert een rijksmonument kan worden. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie in reactie op een brandbrief van prominente historici die het bouwwerk willen behouden.

Bij het bouwwerk in Lunteren organiseerde de NSB vanaf 1936 geregeld grote bijeenkomsten. NSB-leider Anton Mussert hield er zijn Hagespraken. De muur is er bouwtechnisch slecht aan toe. De eigenaar van het terrein waarop de muur staat overweegt hem te slopen om zijn camping uit te breiden. Dat kan hij doen zonder vergunning, omdat het om eigen grond gaat.

De historici die behoud bepleiten, noemen de muur volstrekt uniek. „Qua opzet en intentie is de muur schatplichtig aan het Reichsparteitagsgelände in Neurenberg; qua architectuur aan de Blut und Boden-filosofie. [...] De Muur van Mussert is, net als die paar andere overgebleven bouwwerken uit de periode, de kampen Vught, Amersfoort en Westerbork, de herinnering aan een donkere tijd die nadrukkelijk deel uitmaakt van onze geschiedenis.”

Het ministerie is het daarmee eens: „De Muur van Mussert is een historische plek voor Nederland, dat delen we met de briefschrijvers. Ook zwarte bladzijdes behoren tot ons erfgoed.”

Het ministerie verkent nu hoe erfgoed dat die zwarte bladzijde verbeeldt, kan worden beschermd. Volgend jaar is dat klaar. Tot die tijd wil het ministerie dat de muur sowieso blijft staan. Het kan dat niet afdwingen, maar er loopt een procedure om een gemeentelijk monument te maken van de muur. Die voorkomt dat de muur in de tussentijd wordt afgebroken. (NRC)