Minister Bruins start onderzoek naar omzeilen winstverbod in zorg

Zorginstellingen weten via trucs onder meer het verbod op winst of de normering voor salarissen te ontlopen.

Foto Sake Elzinga

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) is een onderzoek gestart naar winsttrucs die worden toegepast in de zorg. Dat kondigde hij donderdagavond aan in een brief aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek van het Financieele Dagblad bleek eerder deze maand dat zorginstellingen via constructies het winstverbod en belastingplafond in de zorgsector weten te ontlopen.

Veel zorginstellingen brengen de ministeriële vergunning onder in een stichting. Deze vergunning is verplicht om zorg te mogen verlenen. De zorg zelf besteden ze vervolgens uit aan een besloten vennootschap (bv) waarvoor de regels niet gelden die van toepassing zijn op de sector. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de normering voor het salaris van bestuurders omzeilen, of het verbod op winstuitkering.

Niet illegaal

Illegaal is deze constructie niet, schrijft het FD. Wel is ze “niet in lijn met de geest van de wet”. Bruins schrijft in de brief dat eerder dit jaar al is geprobeerd deze werkwijze te bestrijden. De Raad van State oordeelde negatief over de wet die hiervoor was opgesteld vanwege de brede werking die deze maatregel zou kunnen hebben. Ze is toen ingetrokken.

Het door Bruins aangekondigde onderzoek vindt plaats in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De twee ministeries gaan kijken of dit soort winsttrucs ook in andere sectoren voorkomen. Bruins verwacht begin volgend jaar de Kamer te kunnen informeren over de eerste resultaten.