VS staken zoektocht neergestort vliegtuig

Drie matrozen die in het marinevliegtuig zaten, zijn nog niet gevonden. Het vliegtuig stortte woensdag neer in de Stille Oceaan.

Een vliegdekschip van de Amerikaanse Zevende Vloot in de Stille Oceaan.
Een vliegdekschip van de Amerikaanse Zevende Vloot in de Stille Oceaan. Foto Eduardo Otero/EPA

De Amerikaanse marine heeft de zoektocht op de Stille Oceaan naar een neergestort vliegtuig gestaakt. Drie matrozen blijven vermist. Dat maakte de commandant van de Amerikaanse Zevende Vloot in de nacht van donderdag op vrijdag bekend, schrijft persbureau AP.

Het vliegtuig stortte woensdag neer in de Filippijnse Zee, in het westelijke deel van de Stille Oceaan.

In totaal waren er elf mensen aan boord van het vliegtuig. Acht van hen werden snel na het ongeluk gered, drie matrozen werden vermist. Vanaf het vliegdekschip USS Ronald Reagan werd er direct na de crash een reddingsactie opgezet. De drie vermisten zijn niet teruggevonden.

Zevende Vloot

Het gaat om een C-2 Greyhound, een transportvliegtuig dat op weg was naar de USS Ronald Reagan. Het marinevliegtuig behoort tot de Amerikaanse Zevende Vloot, die bases heeft in Japan en Zuid-Korea. Het vliegtuig was woensdag met passagiers en vracht opgestegen vanaf een marinebasis in Japan.

Wat er precies is gebeurd met de Greyhound is nog onbekend. De marine heeft een onderzoek ingesteld.

De Zevende Vloot heeft dit jaar diverse ongelukken meegemaakt in de Stille Oceaan. Bij twee aanvaringen met olietankers, door de USS John S. McCain en de USS Fitzgerald, kwamen er afgelopen zomer in totaal zeventien matrozen om het leven. Uit een onderzoek naar de ongelukken werd duidelijk dat de aanvaringen voorkomen hadden kunnen worden. De vlootcommandant werd uit zijn functie gezet.