Logistiek die levens redt: het voedselprogramma in Zuid-Soedan

Over de weg of uit het vliegtuig: de VN doet er alles aan om voedsel naar Zuid-Soedan te sturen.

Een opvangkamp voor ontheemden bij Juba, Zuid-Soedan.
Een opvangkamp voor ontheemden bij Juba, Zuid-Soedan. Foto Isaac Alebe Avoro Lu'ba/EPA

250.000 ton voedsel dat per maand moet worden verdeeld onder tienduizenden vluchtelingen: jouralisten van Spiegel Online volgden het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties in Zuid-Soedan en Oeganda.

In Zuid-Soedan zijn miljoenen burgers op drift door honger en oorlog. Een miljoen vluchtelingen worden opgevangen in kampen in buurland Oeganda. Binnen de grenzen van Zuid-Soedan zijn nog eens twee miljoen ontheemden. Begin dit jaar was er een acute hongersnood in twee districten in Zuid-Soedan. Die is grotendeels voorbij, maar nog altijd kampen duizenden mensen met een tekort aan voedsel. De VN besloten een groot project op te zetten: het droppen van voedsel vanuit vliegtuigen.

Honger is in Zuid-Soedan een doel van de oorlog geworden, schreef correspondent Koert Lindijer in maart van dit jaar.

De productie War on Hunger voert de lezer mee in de ingewikkelde logistiek van een dergelijk noodhulpprogramma. Het voedsel wordt eerst ingekocht (tegen een zo laag mogelijke prijs, zoals maïs uit Mexico), gaat vervolgens naar distributiecentra in Oeganda en wordt uiteindelijk op transport naar Zuid-Soedan geladen.

Waar mogelijk worden de zakken graan en rijst per truck naar de bevolking in nood gestuurd. Maar dat is een hachelijke klus, want de chauffeurs kunnen in gevechten terechtkomen of de hinderlaag in rijden van bandieten of soldaten die zich verdekt opstellen langs de weg. Door al deze gevaren en het zware regenseizoen worden de meeste transporten via de lucht geregeld, met de hulp van Russische piloten in kleine vliegtuigen.

Voedselpakketten bestemd voor een vluchtelingenkamp in Oeganda worden uit een vliegtuig gedropt. Screenshot/Spiegel Online

Al met al leggen levensmiddelen tot wel 24.000 kilometer af voor ze worden afgeleverd bij de vluchtelingen in de Oegandese kampen Bidi Bidi, Imvepi en Rhino en de ontheemden die zich buiten de Zuid-Soedanese steden hebben gevestigd.