Kijken: kinderlevens wereldwijd, verteld in één minuut

Vijftien kinderen geven zaterdag op IDFA in één minuut een inkijkje in hun leven. Van Brabantse asielzoekerscentra tot het oorlogsgeweld in Oekraïne.

Een still uit de video "The End" van de Nederlandse Martin den Boer
Een still uit de video "The End" van de Nederlandse Martin den Boer YouTube

“Terrorist. Geen terrorist. Haat. Liefde. Tranen. Lach. Onverschilligheid. Zorg. Slecht. Goed.” Hasan laat in één minuut zien waar hij elke dag mee moet omgaan, terwijl hij de blaadjes van een bloem aftrekt. De jonge Syriër woont in een asielzoekerscentrum in het Brabantse Oisterwijk. Zijn video, een autobiografisch portret, is genomineerd voor The One Minutes Jr. Awards.

Hoe is het leven van een jonge vluchteling in Brabant? Hoe gaan Chinese meisjes om met de constante druk om elegant en vrouwelijk te zijn? Wat is de invloed van oorlog op het dagelijks leven in Oekraïne? Sinds 2002 reizen filmmakers in het kader van het The One Minutes-project de aardbol rond om samen met kinderen een antwoord op deze vragen te vinden.

Twitter avatar theoneminutes The One Minutes ❤️This is such a special event, to see the children and to hear their stories. You are invited to celebrate with… https://t.co/YRZ7Qsns7K

De kinderen maken een video van één minuut, waarin ze hun visie op een bepaald thema laten zien. Vaak autobiografisch, soms met trillend beeld, altijd eerlijk en ongefilterd. Vijftien van deze video’s zijn uitgekozen om vertoond te worden op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA).

De genomineerden, afkomstig uit onder meer Syrië, Nederland, Oekraïne en Afghanistan, krijgen in Amsterdam een masterclass van professionele filmmakers en maken kans op een zogeheten Tommy Award. De jury bestaat uit cineasten uit verschillende landen. De uitreiking vindt zaterdag 25 november plaats in cultureel centrum VondelCS in Amsterdam.

De genomineerden voor One Minutes Jr. Awards

De Syrische Hasan woont in een AZC in Brabant

Xu Jia Xin over het leven als meisje in Hongkong

De Oekraïense Yekaterina Masalskaya leeft in constante angst