Kamerbrief

Minister Bruins start onderzoek naar omzeilen van winstverbod in de zorg

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) is een onderzoek gestart naar winsttrucs die worden toegepast in de zorg. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek van Het Financieele Dagblad bleek eerder deze maand dat zorginstellingen met constructies onder andere het verbod op winstuitkering weten te omzeilen. Veel zorginstellingen brengen de ministeriële vergunning, verplicht om zorg te mogen verlenen, onder in een stichting. De zorg zelf besteden ze vervolgens uit aan een besloten vennootschap (bv) waarvoor regels die van toepassing zijn op de sector niet gelden. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de normering voor salarissen omzeilen, of het verbod op winstuitkering. Bruins schrijft dat eerder dit jaar al is geprobeerd deze werkwijze te bestrijden. De Raad van State oordeelde negatief over de wet die hiervoor was opgesteld, vanwege de brede werking die de maatregel zou kunnen hebben. Die is toen ingetrokken. (NRC)