Justitie op spoor van grootschalige smokkel coke door Urker vissers

Het OM vermoedt op basis van ontsleutelde communicatie tussen criminelen dat Urker vissers grootschalig cocaïne smokkelen.

Vissersschepen in de haven van Urk. In het vissersdorp zijn spanningen ontstaan bij vissorteerders na de aanschaf van een sorteermachine bij de grootste visafslag van Nederland.
Vissersschepen in de haven van Urk. In het vissersdorp zijn spanningen ontstaan bij vissorteerders na de aanschaf van een sorteermachine bij de grootste visafslag van Nederland. Foto: Catrinus van der Veen/ANP

Urk. Het grootschalige onderzoek naar 3,6 miljoen ontsleutelde PGP-berichten uit de onderwereld heeft de recherche naar een opvallende plaats gebracht: visserdorp Urk. Op basis van berichten uit PGP-telefoons, waarmee versleutelde berichten worden verstuurd die tot voor kort niet af te luisteren of te kraken waren, vermoedt het Openbaar Ministerie dat een aantal vissers uit Urk betrokken is bij grootschalige cocaïnesmokkel. Zij maken daarbij gebruik van verschillende kotters.

Het gaat om drugslijnen van criminelen uit het voormalige Joegoslavië. Daarbij worden partijen cocaïne vanaf containerschepen overgeladen op kleinere schepen die in gebruik zijn bij vissers uit Urk. De Joegoslaven worden geholpen door prominente figuren uit de mocromaffia.

Volgens het OM is in Urk sprake van vermenging van onderwereld en bovenwereld. De Urker visafslag is met 125 miljoen euro omzet in 2016 een van de grootste handelscentra voor vis in West-Europa.

Dinsdag bespreekt de Amsterdamse rechtbank de voortgang van een onderzoek naar drie Urker vissers die in juni zijn aangehouden toen ze met een kotter de haven van Harlingen binnenvoeren waarin 260 kilo cocaïne verborgen zat. De mannen zouden dit hebben gedaan in opdracht van een Amsterdamse crimineel die banden heeft met Naoufal F., een van de kopstukken van de mocromaffia. In dit onderzoek is ook een geboren Urker opgedoken, Leendert R., die in 2008 in Frankrijk is veroordeeld voor hasjhandel. Leendert R. heeft banden met een van de verdachten maar wordt zelf niet vervolgd. Ook beschikt het OM over meer PGP-berichten waarin door dezelfde criminelen wordt gesproken over de betrokkenheid van andere kotters bij drugssmokkel. Een ervan is ook gelinkt aan een Urker schipper.

Lees ook het achtergrondverhaal: Hoe de cokemaffia infiltreerde in vissersdorp Urk

Opsporingsbronnen bevestigen berichtgeving hierover in de lokale krant Het Urkerland. Ingewijden vermoeden dat het PGP-materiaal ook nog leidt naar andere vormen van zware criminaliteit waarbij Urkers betrokken zijn.

In de onderwereld bestaat sinds de inbeslagname van de 3,6 miljoen berichten bij PGP-aanbieder grote onrust.