Gouverneur Sint-Maarten krijgt opdracht premier te ontslaan

Volgens staatssecretaris Knops is de deugdelijkheid van het bestuur op Sint-Maarten “ernstig in het geding”.

Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) vindt dat demissionair premier van Sint-Maarten William Marlin de beginselen van het staatsrecht schendt.
Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) vindt dat demissionair premier van Sint-Maarten William Marlin de beginselen van het staatsrecht schendt. Foto Lex van Lieshout / ANP.

De Rijksministerraad heeft de gouverneur van Sint-Maarten de opdracht gegeven om demissionair premier William Marlin te ontslaan. Dat maakte staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) vrijdag bekend na overleg met de gevolmachtigde ministers van de drie andere landen in het Koninkrijk (Aruba, Curaçao en Sint-Maarten).

De gouverneur op Sint-Maarten krijgt nu een sterkere positie om Marlin te dwingen op te stappen. Marlin is omstreden sinds hij weigerde instemmen met de eis van Nederland dat Sint-Maarten een zogeheten Integriteitskamer instelt, een instelling die wijdverbreide corruptie op het eiland moet tegengaan en ook moet gaan toezien op de besteding van de Nederlandse gelden. Daarnaast eist Nederland een grotere rol bij de grensbewaking op het eiland.

Sint-Maarten verkeert sindsdien in crisis. Het eiland heeft dringend wederopbouwhulp nodig nadat het in september verwoest werd door orkaan Irma. Het Nederlandse kabinet reserveerde daarvoor twee weken geleden 550 miljoen euro, maar dit geld komt pas beschikbaar als Sint-Maarten de twee eisen van Nederland inwilligt.

‘Staatsrechtelijke basisregel geschonden’

Begin november nam het parlement op Sint-Maarten al een motie van wantrouwen aan tegen de premier die verzet tegen Nederland blijft bieden. Marlin is sindsdien demissionair, maar hij maakte geen aanstalten om daadwerkelijk op te stappen: hij bood niet formeel zijn ontslag aan. Volgens staatssecretaris Knops heeft Marlin daarmee een “staatsrechtelijke basisregel geschonden”.

Na de motie van wantrouwen tegen de regering-Marlin begin november begon de gouverneur al gesprekken voor de vorming van een interim-regering, maar die kan niet aantreden zolang Marlin weigert opzij te gaan. Knops zei vrijdag dat de “deugdelijkheid van het bestuur” op Sint-Maarten “ernstig in het geding” is.

Staatssecretaris Knops zou vanaf maandag een bezoek brengen aan Sint-Maarten, maar of dit bezoek doorgaat is door de nieuwe situatie nog onzeker, zei hij vrijdag in Den Haag na de Rijksministerraad. Knops wil eerst afwachten of Marlin nu dit weekend aan de kant wordt gezet. Voor volgende week staat ook een bezoek van koning Willem-Alexander aan Sint-Maarten gepland.