Fred Teeven zit nu ‘op de bus’

Oud-staatssecretaris Fred Teeven (VVD) maakt een opmerkelijke carrièreswitch. Hij is niet de enige oud-politicus.

Oud-staatssecretaris Fred Teeven (VVD) tijdens een debat over de Raad Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer.
Oud-staatssecretaris Fred Teeven (VVD) tijdens een debat over de Raad Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer. Foto ANP/BART MAAT

Fred Teeven is gewoon Fred Teeven gebleven – zelfs zo gewoon dat het voor een oud-bewindspersoon ongebruikelijk is. De VVD’er, voormalig Tweede Kamerlid en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, rijdt sinds anderhalve week als buschauffeur door Haarlem, zegt hij vrijdag in De Telegraaf.

Zijn buswerk doet hij anderhalve dag in de week; de rest van de dagen vult hij als consultant bij een pas opgericht veiligheidsbedrijf. Daarmee adviseert hij bedrijven op het gebied van cybersecurity en risicomanagement. Ook die baan kondigde Teeven aan in De Telegraaf, een maand geleden.

Teeven heeft recent zijn cursussen afgerond om ‘op de bus’ te mogen zitten, zegt hij nu in die krant. Een groot rijbewijs had hij al; voordat Teeven de politiek in ging was hij een tijd chauffeur van touringcars. Dat deed hij naast zijn werk als officier van justitie.

Het ging niet altijd goed op de weg. Kort nadat Teeven in 2015 aftrad als staatssecretaris vanwege de zogeheten ‘bonnetjesaffaire’, botste hij in Wassenaar met zijn piepkleine Peugeot achterop een grote Audi. Daar bleef hij maanden last van hebben.

Teeven is niet de enige oud-politicus die na diens vertrek uit de politiek eerder dit jaar een verrassende carriereswitch maakte. Lutz Jacobi werd direct na haar vertrek uit de Kamer, waar ze elf jaar zat voor de PvdA, interim-directeur van een bedrijf in de ongediertebestrijding.

Lang leek het er overigens op dat Teeven wél op zijn oude werkterrein aan de slag zou gaan. Hij werd begin dit jaar voorgedragen als lid van de Raad van State. Daar kwam direct al consternatie over vanwege zijn eerdere aftreden als staatssecretaris. Kritiek op uitlatingen van hem over bezuinigingen op de rechtsbijstand – in De Groene Amsterdammer zei hij dat die werden doorgevoerd om advocaten minder tijd voor de verdediging van verdachten te geven – leidden uiteindelijk tot zijn terugtrekken.