FNV start onderzoek naar seksuele intimidatie op werkvloer

Het onderzoek stond al gepland, maar is door de #MeToo-discussie “extra actueel geworden”, zegt FNV.

Foto ANP Xtra

FNV gaat onderzoek doen naar seksuele intimidatie op de werkvloer. De vakbond kondigde de stap vrijdagochtend aan op zijn site.

“We willen nog beter weten wat er op de werkvloer gebeurt en hoe dit wordt opgepakt door leidinggevenden en werkgevers”, zegt Kitty Jong, FNV-vicevoorzitter, in een verklaring. “Nog niet de helft van de bedrijven heeft een vertrouwenspersoon en die is bovendien niet altijd onafhankelijk.”

De mate van seksuele intimidatie op de werkvloer gaat FNV onderzoeken middels een enquête. Geïnteresseerden - ook niet-leden - kunnen de vragenlijst hier invullen.

Meer dan de helft van de vrouwen in Europa is slachtoffer geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag, onderzocht kennisinstituut Movisie. Daarvan vond een derde plaats tijdens werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ongewenste aanrakingen, omhelzingen of kussen door de baas, een collega of een klant.

Uit onderzoek van de Britse vakbond TUC bleek vorig jaar dat vier op de vijf Britse vrouwen die slachtoffer worden van zo’n ongewenste situatie, daar geen melding van maken bij hun werkgever.

#MeToo

Het onderzoek stond al gepland maar is door de #MeToo-discussie “extra actueel geworden”, aldus vicevoorzitter Jong. Nadat begin oktober bekend werd dat de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein tientallen vrouwen misbruikte en in sommige gevallen verkrachtte, kwamen duizenden mensen wereldwijd met eigen verhalen over seksuele intimidatie. Deze ervaringen deelden ze op sociale media onder de hashtag #MeToo.

In de nasleep van Weinstein zijn meerdere bekende mannen beticht van seksueel grensoverschrijdend gedrag, zoals House of Cards-acteur Kevin Spacey en komiek Louis CK.

Lees meer over de #MeToo-discussie: #MeToo zal nooit meer weg gaan

Meer bewustzijn

FNV, in het persbericht op zijn site:

“De #MeToo-discussie lijkt te leiden tot meer bewustzijn en verontwaardiging over alledaags seksisme dat veel vrouwen meemaken en dat ze belemmert in hun werk en leven. De werkvloer is allang niet meer het domein van mannen alleen, maar van mannen en vrouwen samen.”

FNV presenteert de resultaten van het onderzoek op 8 maart volgend jaar, Internationale Vrouwendag.