Flynn zet stap naar medewerking Rusland-onderzoek

Advocaten van Michael Flynn praten niet meer over het Rusland-onderzoek met het juridische team van president Donald Trump. Werkt de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur mee met de speciale aanklager?

Michael Flynn, de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur van president Donald Trump, in het Witte Huis in februari.
Michael Flynn, de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur van president Donald Trump, in het Witte Huis in februari. Foto Carlos Barria / Reuters

Advocaten van Michael Flynn, de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, hebben hun contact verbroken met het juridische team van de president wat betreft het Rusland-onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller. Dat melden Amerikaanse media.

De stap, gemeld door diverse anonieme bronnen aan The New York Times, is een teken dat Flynn mogelijk meewerkt aan het onderzoek van Mueller, of daarover onderhandelt. Dat zou een potentieel kantelpunt kunnen zijn voor het Rusland-onderzoek, dat het presidentschap van Trump overschaduwt.

Flynn, een sleutelfiguur bij de vermeende Ruslandconnecties van de campagne van Trump in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016, zou een bron van grote waarde zijn voor Mueller. De speciale aanklager leidt een onderzoek naar de vraag of medewerkers van Trump hebben samengewerkt met Rusland om de campagne van Hillary Clinton te ondermijnen.

Lees ook: Leiden de draadjes in de Rusland-affaire naar Trump?

Flynn, een voormalige generaal en lobbyist die president Vladimir Poetin persoonlijk heeft ontmoet, moest in februari opstappen als Nationale Veiligheidsadviseur nadat was gebleken dat hij voor de beëdiging van Trump met de Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kisljak, had gesproken over het opheffen van Amerikaanse sancties tegen Rusland - en daarover had gelogen tegen vicepresident Mike Pence.

Trump vroeg de voormalige FBI-directeur James Comey in februari persoonlijk om een onderzoek naar Flynn te staken, voordat de president de FBI-baas in mei ontsloeg. Dat ontslag, dat de president op beschuldigingen van belemmering van de rechtsgang kwam te staan, leidde tot de benoeming van Mueller tot speciale aanklager.

Samenwerking beëindigd

Advocaten van Flynn hadden tot nog toe met juristen van Trump overlegd over het onderzoek van Mueller. Die samenwerking is volgens de bronnen deze week echter beëindigd. Als Flynn een deal heeft gesloten met de speciale aanklager om mee te werken aan het onderzoek, of daarover onderhandelt, is het ongepast voor zijn advocaten om informatie uit te wisselen met de juristen van anderen die worden onderzocht.

Het onderzoek van Mueller lijkt in een stroomversnelling te verkeren. Vorige maand heeft de speciale aanklager aanklachten ingediend tegen Paul Manafort, voormalig campagnemanager van Trump, en diens zakelijke partner Rick Gates. Ook bleek dat George Papadopoulos, een voormalige adviseur van Trump op het gebied van buitenlands beleid, meewerkt aan het onderzoek.

Trump zegt dat zijn campagne niet heeft samengewerkt met Rusland. Volgens hem is het onderzoek een heksenjacht.