‘Ex-minister van Mugabe mishandeld door leger’

Voormalig minister van Financiën Ignatius Chombo werd een week geleden opgepakt, nadat het leger de macht had overgenomen in Zimbabwe.

Ignatius Chombo, de voormalige minister van Financiën onder Robert Mugabe.
Ignatius Chombo, de voormalige minister van Financiën onder Robert Mugabe. Foto Philimon Bulawayo/Reuters

De voormalige minister van Financiën Ignatius Chombo van Zimbabwe is vrijdagochtend opgenomen in het ziekenhuis van de hoofdstad Harare. Hij zou verwondingen hebben opgelopen tijdens zijn militaire hechtenis, meldt persbureau Reuters.

De politicus werd een week geleden opgepakt door het Zimbabweaanse leger, net als andere politieke bondgenoten van de inmiddels afgetreden president Robert Mugabe. Het leger droeg hem donderdag over aan de politie, op verdenking van corruptie. Chombo zou tien jaar geleden, toen hij een lokale bestuurder was, zijn macht hebben misbruikt.

Mugabe was 37 jaar president van Zimbabwe. Die macht had hij graag overgedragen aan zijn vrouw, maar het leger stak daar een stokje voor.

De ex-minister heeft tijdens zijn militaire hechtenis verwondingen opgelopen aan zijn handen, rug en benen. Volgens zijn advocaat werd hij een week lang geblinddoekt.

Interim-president treedt aan

De afgetreden president Robert Mugabe (93) lijkt veilig te kunnen verblijven in Zimbabwe. De Zimbabweaanse krant The Herald bevestigt dat zijn opvolger Emmerson Mnangagwa Mugabe heeft toegezegd dat hij en zijn familie in Zimbabwe kunnen blijven. Mugabe wordt maximale veiligheid en immuniteit gegarandeerd.

Lees ook: Wie is Emmerson Mnangagwa?

Mugabe stapte dinsdag op als president, nadat het Zimbabweaanse leger op 15 november de macht overnam. Mnangagwa, ook wel bekend als ‘de krokodil’, was eerder zijn vicepresident. Hij wordt vrijdag ingezworen als interim-president en maakt de ambtstermijn af, tot september 2018. Mugabe zal vrijdag niet aanwezig zijn bij de inhuldigingsceremonie.