Mnangagwa ingezworen als nieuwe leider Zimbabwe

De eerste nieuwe president in 37 jaar tijd beloofde in een toespraak een cultuuromslag in de nationale politiek en economie.

Emmerson Mnangagwa (midden) tijdens zijn inhuldiging als president van Zimbabwe.
Emmerson Mnangagwa (midden) tijdens zijn inhuldiging als president van Zimbabwe. Foto Ben Curtis/AP

Emmerson Mnangagwa is vrijdagochtend ingezworen als de nieuwe president van Zimbabwe. De opvolger van Robert Mugabe maakt de ambtstermijn vol tot aan de volgende verkiezingen in maart 2018.

“Als president zal ik de grondwet en alle andere wetten van Zimbabwe verdedigen en eren”, zei Mnangagwa bij zijn aantreden.

Eerste toespraak

In zijn eerste toespraak als president zei Mnangagwa een “president voor alle burgers van Zimbabwe” te willen zijn. Hij beloofde een cultuuromslag in de nationale politiek en economie en “democratische” verkiezingen volgend jaar.

Tegen de internationale gemeenschap zei Mnangagwa dat buitenlandse investeringen in het land in goede handen zijn. De investeringen kunnen pas worden gedaan als de sancties tegen Zimbabwe wegens mensenrechtenschendingen worden opgeheven.

Lees ook: Emmerson Mnangagwa is de ‘ultieme insider’ in Zimbabwe. Hij is ook de man achter de coup tegen ‘vader’ Mugabe.

De inhuldigingsceremonie vond plaats in het nationale sportstadion van de hoofdstad Harare, onder het toeziend oog van duizenden Zimbabweanen, hooggeplaatste militairen en andere Afrikaanse leiders. Mnangagwa kreeg felicitaties van onder andere Jacob Zuma, de president van Zuid-Afrika.

Immuniteit voor Mugabe

Mnangagwa was eerder een belangrijke medestander van voormalig president Mugabe, maar werd begin november ontslagen als vicepresident. Mugabe wilde daarmee de weg vrijmaken voor zijn vrouw Grace. Die beslissing van de 93-jarige Mugabe, die 37 jaar lang president was van Zimbabwe, leidde tot een machtsovername door het Zimbabweaanse leger. Ruim een week lang weigerde Mugabe zelf afstand te doen van zijn positie, maar hij stapte dinsdag op nadat een afzettingsprocedure tegen hem was ingezet.

De nieuwe interim-president heeft aan Mugabe gegarandeerd dat hij en zijn vrouw veilig in Zimbabwe kunnen blijven wonen. Zij krijgen immuniteit. Vrijdagochtend werd bekend dat de ex-minister van Financiën is mishandeld door troepen van het Zimbabweaanse leger, dat na de machtsovername enkele politieke medestanders van Mugabe oppakte omdat zij corrupt zouden zijn.