D66 Rotterdam breekt met eigen raadslid Verveen

Gemeenteraad Rotterdam Het geduld van de Rotterdamse D66 fractie met Jos Verveen is op. Verveen, de kampioen van de burgerinitiatieven, was altijd al een buitenbeentje.

Jos Verveen. Foto Gemeente Rotterdam
Jos Verveen. Foto Gemeente Rotterdam

De Rotterdamse gemeenteraadsfractie van D66 heeft gebroken met het spraakmakende raadslid Jos Verveen. Volgens de fractie is „het vertrouwen onherstelbaar beschadigd”. Dat laat de fractie vandaag weten in een persbericht. Volgens ingewijden was een interview met Verveen in AD deze week de druppel. In het stuk verwijt Verveen zijn fractie geen afstand te nemen van coalitiepartner Leefbaar Rotterdam, die met het oog op de verkiezingen in 2018 ageert tegen halalslagers en „haatmoskeeën”.

Door het de facto verwijderen van Verveen uit de fractie heeft de coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 nu geen meerderheid meer in de gemeenteraad. Omdat de begroting voor volgend jaar vorige week is goedgekeurd, lijken de consequenties daarvan beperkt.

Jos Verveen is een van de drijvende krachten achter het mogelijk maken van projecten van burgers uit de stad, zoals de luchtsingel bij het centraal station.

Verveen is de afgelopen raadsperiode dankzij stemmen van leden op een verkiesbare plek terechtgekomen, nadat de partij hem op een lagere plaats had gezet. Ook voor de verkiezingen volgend jaar stond hij op een onverkiesbare plek.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Verveen dankzij voorkeursstemmen in de raad is gekomen. Dat is niet juist.