Commotie in China over mishandeling op kinderopvang

Op een crèche in Beijing zijn allerlei wantoestanden aan het licht gekomen. Op sociale media veel woedende reacties. „Geen wonder dat Chinezen zich niet veilig voelen.”

Het gebouw van kinderopvang RYB Education New World in Beijing.
Het gebouw van kinderopvang RYB Education New World in Beijing. Foto Nicolas Asfouri/AFP

In China is grote beroering ontstaan over een mishandelingszaak op een kinderdagverblijf in Beijing. Volgens berichten in Chinese media zijn er zeker tien kinderen tussen de twee en zes jaar oud bij betrokken.

In een van de berichten komt een moeder aan het woord die vertelt dat haar kind zich huilend afvroeg waarom ze telkens een prik kreeg, terwijl ze niet ziek was. Een vader laat een filmpje zien van zijn zoon, die pilletjes moest slikken vlak voordat hij ging slapen. Wat voor pilletjes het zijn, is nog onduidelijk. Een andere moeder zegt tegen het magazine Caixin dat ongehoorzame kinderen gedwongen werden zich uit te kleden of opgesloten werden in een donkere kamer.

Woedende ouders

Woedende ouders verzamelden zich donderdagmiddag bij de hekken van de opvanglocatie, in het Chaoyang-district van Beijing. Vrijdagochtend telde een bericht over de mishandeling op het sociale medium Weibo meer dan 6.100 reacties. „We dachten dat het leven beter zou zijn in de grote stad, de hoofdstad van ons land”, zegt de gebruiker ‘Super Mr Rabbit’ op Weibo. „Het is geen wonder dat Chinezen zich niet veilig voelen.”

Hong Huang Lan, de Chinese de naam van het kinderdagverblijf, is nu de meest gebruikte zoekterm op Weibo. Volgens de website freeweibo.com worden verschillende berichten over het incident intussen verwijderd. Dat kan ermee te maken hebben dat de ouders die hun kinderen naar dit kinderdagverblijf sturen tot de hogere middenklasse behoren – een groep die de overheid niet graag tegen zich in het harnas jaagt.

Beursgenoteerd

De kinderopvang maakt deel uit van RYB Education Kindergarten. Dit bedrijf is genoteerd aan de aandelenbeurs in New York en heeft honderden kinderdagverblijven in meer dan driehonderd Chinese steden. Volgens zijn Nasdaq-profiel zijn ‘zorg’ en ‘verantwoordelijkheid’ de kernwaarden van het bedrijf. Het heeft meer dan 4.400 mensen in dienst.

RYB heeft drie medewerkers van het betrokken kinderdagverblijf geschorst. „Het spijt ons diep”, aldus een verklaring. Het bedrijf werkt mee met de politie door onder meer relevant materiaal en camerabeelden te overleggen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat er een Chinese kinderopvangorganisatie in opspraak komt. Een paar weken geleden bleek dat medewerkers van een kinderdagopvang in Shanghai kinderen de zeer scherpe specerij wasabi voerden. Op camerabeelden was te zien hoe een medewerker een huilend kind sloeg.