Celstraf Oscar Pistorius in hoger beroep ruim verdubbeld

De paralympisch atleet heeft de minimale celstraf van vijftien jaar opgelegd gekregen voor de moord op zijn vriendin in 2013.

Foto Shiraaz Mohamed/EPA

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is vrijdag in hoger beroep tot vijftien jaar veroordeeld voor de moord op zijn vriendin. Dat is ruim het dubbele van de oorspronkelijke celstraf, meldt Reuters.

De aanklagers vonden de celstraf van zes jaar die Pistorius in juli opgelegd kreeg “schokkend laag”. Zij gingen vervolgens in hoger beroep. De paralympisch atleet vermoordde zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013. Voor moord in Zuid-Afrika staat minimaal vijftien jaar celstraf. Pistorius, bijgenaamd ‘blade runner’, was zelf niet bij de uitspraak aanwezig.

Voorkeurspositie

Het aantal jaar dat Pistorius al in huisarrest en de gevangenis heeft gezeten, wordt op de straf van vijftien jaar in mindering gebracht. Pistorius moet vanaf nu nog dertien jaar en vijf maanden de cel in, bepaalden de opperrechters.

In eerste instantie werd Pistorius schuldig bevonden aan doodslag en kreeg een straf van vijf jaar opgelegd. Later werd vastgesteld dat het om moord ging en de straf werd door een hogere rechtbank opgehoogd naar zes jaar cel. Activisten stelden dat Pistorius vanwege zijn bekendheid en huidskleur een voorkeurspositie genoot.

Lees ook: Gerechtigheid of toch klassenjustitie?

Pistorius doodde zijn vriendin op Valentijnsdag in 2013 in de badkamer. Zelf beweerde hij uit noodweer gehandeld te hebben: hij dacht dat Steenkamp een inbreker was.