Afgelost huis

Tweede Kamer stemt in met afschaffen wet-Hillen

Het fiscale voordeel voor huizenbezitters, geregeld in de zogenoemde wet-Hillen, wordt afgeschaft. Een meerderheid van de Tweede Kamer is daar donderdag mee akkoord gegaan. Een deel van de oppositie probeerde deze week tevergeefs het afschaffen van de wet met een filibuster te voorkomen. De wet-Hillen uit 2005, genoemd naar CDA-politicus Hans Hillen, regelt dat woningbezitters die hun leningen (bijna) volledig hebben afgelost minder belasting betalen. Nadat bekend werd dat het kabinet-Rutte III dit voordeel wilde afschaffen, sprak de oppositie direct van een ‘aflosboete’. Haar argumentatie: eerst stimuleerde de overheid jarenlang aflossen, om het fiscale voordeel daarna af te schaffen. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) had haast met het voorstel: de nieuwe wet moet per 2019 ingaan. (NRC)