Adverteerders verlaten YouTube om kinderfilmpjes

Uit onderzoek van The Times en de BBC blijkt dat gebruikers seksueel getint commentaar konden blijven leveren op filmpjes met schaars geklede kinderen.

Foto Sascha Steinbach/EPA

Meerdere grote adverteerders stoppen tijdelijk met reclames op YouTube nadat is gebleken dat hun reclame te zien was bij filmpjes met schaars geklede kinderen. De Britse krant The Times en de BBC onthulden vrijdag dat gebruikers op grote schaal seksueel getint commentaar leverden op dergelijke filmpjes. Onder anderen de bedrijven Mars, Hewlett-Packard, Lidl en Deutsche Bank zeggen te stoppen met advertenties.

Veel filmpjes en seksueel getinte reacties bleven online staan, ook al werd er door gebruikers melding van gemaakt. In het commentaar delen gebruikers links naar websites met kindermisbruik. Soms werden de kinderen in de filmpjes opgeroepen om seksuele handelingen te verrichten.

Het gaat bijvoorbeeld om beelden van jonge meisjes die zichzelf filmen in ondergoed, tijdens het doen van een spagaat, het tandenpoetsen of rollend in bed. Advertenties zijn via dergelijke filmpjes naar schatting miljoenen keren gezien. Dat zou betekenen dat YouTube geld heeft verdiend aan zoekgedrag van pedofiele gebruikers.

Lees in deze factcheck meer over hoe pedoseksuelen elkaar online vinden via ‘onschuldige’ kinderfoto’s: ‘Zeker helft foto’s op pedofiliesites gestolen van social media ouders’

De inkomsten van advertenties bij filmpjes deelt YouTube met makers. De meeste filmpjes die The Times onderzocht werden door kinderen zelf gedeeld. YouTube heeft een systeem om seksueel getint commentaar bij filmpjes met kinderen te melden, maar dat zou volgens de BBC al meer dan een jaar niet goed werken. Het platform is in handen van techgigant Google.

Algoritme helpt pedofiele gebruikers

Volgens The Times kunnen pedofiele gebruikers makkelijk kinderfilmpjes vinden door te zoeken met zoektermen in het Russisch. Het algoritme van YouTube is vervolgens zo opgezet dat automatisch doorverwezen wordt naar vergelijkbaar beeldmateriaal, zoals kleuters die in bad zitten.

Volgen YouTube is er geen sprake van een technisch probleem en wordt “de overgrote meerderheid” van meldingen binnen 24 uur behandeld. De Duitse supermarktketen Lidl zegt tegen de Financial Times “geschokt” te zijn door de onthullingen. Volgens het bedrijf is duidelijk dat het controleersysteem van moederbedrijf Google niet werkt. Snoepproducent Mars zegt alle advertenties zowel van YouTube als Google te verwijderen totdat het bedrijf maatregelen heeft getroffen, ook al is vrijdag een van de drukste koopdagen van het jaar, zogeheten Black Friday.

Lees ook: YouTube neemt maatregelen tegen ongepaste ‘kinderfilmpjes’

Eerder deze week maakte YouTube bekend dat het bedrijf maatregelen treft om kinderen op het platform te beschermen voor ongepaste filmpjes. Toen was gebleken dat minderjarige gebruikers automatisch doorverwezen werden naar filmpjes met gewelddadig beeldmateriaal.