Wanbetalers energie ook in de zomer niet meer meteen afgesloten

Volgens minister Wiebes zijn elektriciteit, gas en warmte een “eerste levensbehoefte”. Energieleveranciers moeten wanbetalers eerst doorsturen naar de schuldhulpverlening.

Een gasmeter van het merk Schlumberger
Een gasmeter van het merk Schlumberger Foto Hollandse Hoogte

Energieleveranciers mogen wanbetalers vanaf volgend jaar niet meer zomaar afsluiten van elektriciteit en gas. Zij moeten contact opnemen met deze klanten en, indien gewenst, hun namen doorgeven aan de schuldhulpverlening. Dit staat in een voorstel van het ministerie van Economische Zaken.

Leveranciers van elektriciteit, gas en licht mochten hun niet-betalende klanten sowieso al niet afsluiten in de wintermaanden. Het plan is nu dat dit ook in de zomer verboden wordt. In de praktijk blijkt dat de huishoudens die in de zomer afgesloten worden, ook in de winter vaak nog zonder gas en licht zitten.

Het ministerie doet het voorstel om te voorkomen dat klanten afgesloten worden zonder dat ze weten hoe ze hun betalingsachterstand kunnen oplossen. Volgens een woordvoerder kunnen schulden zorgen voor “sociale en psychische problematiek” en is het belangrijk dat mensen die schulden dreigen te krijgen zo snel mogelijk worden geholpen.

Lees ook: Wiebes wordt minister van paradoxen

In de zomer van 2016 sloten leveranciers nog ongeveer 10.000 huishoudens af van energie. Volgens minister Eric Wiebes (VVD, Economische Zaken) zijn elektriciteit, gas en warmte “een eerste levensbehoefte”, meldt persbureau ANP.