Vitesse klaar in Europa na gelijkspel (1-1)

De Arnhemmers wisten weliswaar uit bij Lazio Roma een punt te pakken maar door een overwinning van OGC Nice zijn de Arnhemmers kansloos voor de volgende ronde.

Navarone Foor (links) in duel met Senad Lulic (in het blauw-wit).
Navarone Foor (links) in duel met Senad Lulic (in het blauw-wit). Foto Gregorio Borgia/AP

Vitesse is definitief kansloos voor een plek in de volgende ronde van de Europa League. De Arnhemmers speelden uit bij Lazio Roma wel knap met 1-1 gelijk maar dat was onvoldoende om uitzicht te houden op een Europees vervolg. Bovendien wachten de Nederlandse clubs daardoor nog altijd op de eerste zege in een Europees hoofdtoernooi dit jaar.

Vitesse begon nochtans goed aan de wedstrijd. De ploeg van trainer Henk Fraser creëerde verschillende kansen en al na dertien minuten resulteerde dat in een 0-1 voorsprong. Bryan Linssen schoot met een goede krul een vrije trap via de onderkant van de lat binnen.

Hoewel de Arnhemmers bleven komen, nam Lazio gaandeweg de eerste helft het initiatief over. Het leidde vlak voor rust tot de 1-1. Luis Alberto haalde hard uit na een voorzet van Dušan Basta.

Europees avontuur is klaar

In de tweede helft geloofde de Italianen het wel en Vitesse was niet meer bij machte om het de Romeinen lastig te maken. Daarmee eindigde de Arnhemse hoop op Europese overwintering. Met twee punten uit vijf duels zijn Lazio en OGC Nice niet meer te achterhalen. Vitesse sluit over twee weken thuis af tegen die laatste ploeg.

Eerder deze week verloor Feyenoord met 1-0 van Manchester City. De ploeg had al geen uitzicht meer op een vervolg in de Champions League maar kon daardoor ook de derde plek uit het hoofd zetten. Daardoor overwintert voor het eerst sinds het seizoen 1998/1999 geen enkele Nederlandse club in Europa.

Het is een volgend dieptepunt in een voor Nederland toch al dramatisch seizoen. Nog nooit kwam het voor dat de Nederlandse ploegen geen enkele overwinning boekten in een Europees hoofdtoernooi. Of het daar over twee weken tegen OGC Nice (Vitesse) of Napoli (Feyenoord) nog van gaat komen, is maar zeer de vraag.