Tweede Kamer stemt in met afschaffen Wet-Hillen

De PVV en 50Plus probeerden eerder deze week tevergeefs het afschaffen van de wet met een filibuster te voorkomen.

50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen haalde deze week alles uit de kast om afschaffing van de Wet Hillen te voorkomen.
50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen haalde deze week alles uit de kast om afschaffing van de Wet Hillen te voorkomen. Foto Remko de Waal / ANP.

Het fiscale voordeel voor huizenbezitters dat is geregeld in de Wet-Hillen wordt afgeschaft. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde daar donderdagmiddag mee in. Een deel van de oppositie probeerde eerder deze week tevergeefs het afschaffen van de wet met een filibuster te voorkomen.

De Wet-Hillen uit 2005, genoemd naar CDA-politicus Hans Hillen, regelt dat woningbezitters die hun leningen (bijna) volledig hebben afgelost minder belasting hoeven te betalen. Nadat bekend werd dat het kabinet-Rutte III dit voordeel wilde afschaffen, sprak de oppositie direct van een ‘aflosboete’. Hun argumentatie: eerst stimuleerde de overheid jarenlang het aflossen, om het fiscale voordeel daarna af te schaffen.

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) maakte de afgelopen weken haast met het voorstel omdat het kabinet de wet per 2019 wil laten ingaan. Daarvoor moet hij voor het einde van dit jaar door beide Kamers zijn aangenomen omdat de Belastingdienst een jaar nodig heeft voor het wijzigen van de systemen.

Mislukte vertragingstactieken

De gang van zaken leidde tot felle kritiek bij de oppositie. De Kamerleden Martin van Rooijen (50Plus) en Edgar Mulder (PVV) probeerden deze week het debat over het afschaffen van de wet zo lang te rekken dat er deze week niet meer gestemd kon worden. Deze poging tot een dagenlange filibuster mislukte na een aantal uren. Van Rooijen hekelde donderdag in een stemverklaring de “zeldzaam onzorgvuldige” behandeling van de wet.

Over het afschaffen van de wet werd donderdag op verzoek van 50Plus hoofdelijk gestemd. Naast de ouderenpartij en de PVV stemden ook de Kamerleden van oppositiepartijen SP, PvdA, de Partij voor de Dieren Denk en de SGP tegen de afschaffing. GroenLinks stemde uiteindelijk wel met de coalitie mee, waardoor de afschaffing met 87 stemmen voor en 56 tegen werd aangenomen. Het voorstel wordt volgende maand behandeld in de Eerste Kamer.