Thuiskok

Tonijnsalade

Tonijnsalade is echt zo’n gerecht waarvoor iedereen zijn eigen recept heeft. Vrienden van mij zweren bij tabasco en kappertjes, weer iemand anders doet er ketchup doorheen en anderen volstaan met een dikke klodder mayonaise.

Dat laatste doet Joris Delanghe ook, maar zijn ‘geheime’ ingrediënt lijkt toch harissa en madras-curry te zijn. Wat heeft tonijnsalade dan met Bretagne te maken, vraagt u? Nou, voor de Franse kust zwemt er nog vrij veel witte tonijn of germon-tonijn in zee. Dus of u daar even een blikje van haalt. En anders is duurzame tonijn uit de supermarkt ook goed.

Laat de tonijn uitlekken in een zeef. Snipper de roze ui fijn en wikkel in een keukendoek. Spoel de ui onder koud water en wring licht uit. Prak met een vork de tonijn los in een mengkom. Voeg de ui toe en meng er de mayonaise door. Voeg het currypoeder en de harissa toe en meng er citroensap en peterselie door. Kruid met witte peper. Zet koud. Serveer met brood, tomaat, zwarte peper en fleur de sel.