raadsverkiezingen

PvdA herstelt zich lokaal en blijft in Leeuwarden grootste partij

In vijf van de zes gemeenten waar woensdag gemeenteraadsverkiezingen zijn gehouden, heeft de PvdA zich hersteld van het geleden verlies bij de Kamerverkiezingen van maart. In zes nieuw te vormen gemeenten werd gestemd: drie in Friesland (Leeuwarden, Súdwest-Fryslân, Waadhoeke), twee in Groningen (Westerwolde en Midden-Groningen) en het Gelderse Zevenaar. In de grootste van de zes, Leeuwarden, werd de PvdA de grootste partij met 27,9 procent van de stemmen – slechts 0,1 procentpunt minder dan bij de voorgaande raadsverkiezingen. Ten opzichte van de Kamerverkiezingen won de PvdA in vijf van de zes gemeenten. De PvdA werd ook de grootste in Midden-Groningen. In Westerwolde en Zevenaar werd een lokale partij het grootst, elders het CDA. (NRC)