Politie Papoea Nieuw Guinea betreedt vluchtelingenkamp

Het kamp, gebruikt door Australië, werd eind oktober gesloten, maar een deel van de vluchtelingen weigert te vertrekken.

Australië en Papoea-Nieuw-Guinea willen dat de vluchtelingen vertrekken naar deze accommodatie, verderop in de provincie Manus. ,
Australië en Papoea-Nieuw-Guinea willen dat de vluchtelingen vertrekken naar deze accommodatie, verderop in de provincie Manus. , Foto EPA/Australisch ministerie van Immigratie

De politie van Papoea Nieuw Guinea is donderdag het vluchtelingenkamp Manus binnengetrokken. Volgens vluchtelingen heeft de politie daarbij hun onderkomen, bedden, voedsel en andere bezittingen vernield, meldt persbureau AP.

Het vluchtelingenkamp, dat gebruikt werd door Australië, werd eind oktober gesloten, nadat het Hooggerechtshof van Papoea Nieuw Guinea het in 2016 illegaal had verklaard vanwege de slechte omstandigheden. Papoea Nieuw Guinea wil de vluchtelingen onderbrengen tussen de lokale bevolking, maar zij vrezen daar voor hun veiligheid.

Lees ook: Waar moeten de vluchtelingen op Manus Island heen?

Daarom zitten er nog altijd zo’n vierhonderd mensen in het centrum in Manus. Alle voorzieningen, zoals water en elektriciteit, zijn er afgesloten. Papoea Nieuw Guinea probeert het volgens de vluchtelingen met deze actie nog onaantrekkelijker te maken om er te blijven.

De politie zegt dat er zo’n vijftig agenten het kamp zijn binnengegaan. Ze zouden 35 vluchtelingen hebben overtuigd naar het nabije stadje Lorengau te vertrekken. De politie ontkent bezittingen te hebben vernield en zegt dat er van een ontruiming geen sprake is.

Geen bootvluchtelingen

Australië heeft een zerotolerancebeleid als het aankomt op vluchtelingen die het land met de boot proberen te bereiken. Geen van hen komt Australië in, om mensensmokkel te ontmoedigen. In plaats daarvan stuurt Australië ze naar opvangcentra in Nauru, en tot voor kort ook Manus. Daar betaalt het Papoea Nieuw Guinea en Nauru voor.

De VS sloten onder Barack Obama een akkoord om 1.250 van hen op te nemen. President Trump zag dat echter niet zitten. Er zijn pas 54 vluchtelingen in het kader van het akkoord naar de VS gegaan.