Politie al jaren in overtreding met illegaal vuurwerk

De politiebond trekt aan de bel, en ook de politie zelf zegt te hopen dat er snel een oplossing gevonden wordt.

Illegaal vuurwerk, archiefbeeld.
Illegaal vuurwerk, archiefbeeld. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De politie wil af van het transport en de opslag van illegaal vuurwerk, maar slaagt er al meer dan een jaar niet in om een passende oplossing te vinden. In samenwerking met meerdere ministeries, waaronder Justitie en Veiligheid, en het OM wordt gezocht naar een bedrijf dat het vuurwerk snel en veilig kan afvoeren. Agenten doen dat nu vaak zelf, tegen de regels in. “Er dreigt nu een situatie te ontstaan waarin de ene handhaver de andere moet beboeten”, aldus de politiebond ACP.

ACP trok donderdag aan de bel over de tekortkomingen bij het vervoer van verboden vuurwerk, waar de politie zo’n 4.800 keer per jaar beslag op legt. Als de politie werkt aan een grote vuurwerkvangst van soms duizenden kilo’s wordt de afvoer door een extern bedrijf vooraf geregeld. Als een kleinere partij gevonden wordt, zoals een enkele Cobra, is daar nog geen structurele oplossing voor. Met onnodige risico’s tot gevolg, aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp:

“Veel van dit vuurwerk is krachtiger dan een handgranaat. Daar kun je niet voorzichtig genoeg mee zijn.”

Zowel de politie als de bond zou het liefst zien dat een gespecialiseerd bedrijf door het hele land al het illegale vuurwerk kan ophalen, en kan afvoeren naar een veilige opslaglocatie. Het is vooralsnog niet gelukt om zo’n bedrijf te vinden.

Per auto naar het bureau

De politie zegt “volledig op een lijn” te zitten met de bond. In de praktijk wordt het vuurwerk meestal in de kofferbak van de politieauto naar een van de tien zogenoemde beslaghuizen in het land gebracht, waar bijvoorbeeld ook gestolen voertuigen en verboden wapens worden opgeslagen. Soms ligt het vuurwerk daarvóór zelfs nog een tijdje op het bureau. Plannen om op verschillende locaties ontploffingsbestendige containers te plaatsen, zogenoemde insluitvaten, bleken miljoenen te kosten en werden te duur bevonden.

Explosiebestendige insluitvaten, zogenoemde golancontainers. Alleen in Den Haag staat er één. Foto Mistral Security

Sinds vorig jaar wordt het vuurwerk in principe door een gespecialiseerd bedrijf van de beslaghuizen naar de centrale vuurwerkopslag in het Brabantse Ulicoten gebracht, maar het komt ook voor dat politiemensen dat direct zelf doen. Hoewel de politie een ontheffing heeft, leven in de gemeenteraad zorgen over de veiligheid van omwonenden, berichtte Omroep Brabant vorig jaar.

Kosten verhalen

Terwijl het vuurwerk volgens de politie steeds zwaarder wordt, neemt het aantal vondsten onder meer door extra opsporingsinspanningen toe. De politie spreekt van een “breed maatschappelijk probleem”, en wil dat de werkzaamheden en de kosten niet alleen voor rekening van de politie komen.

De kosten voor het inschakelen van een extern bedrijf kunnen volgens de ACP worden verhaald op de voormalige bezitter. De politie noemt dat idee “interessant”, en zegt te onderzoeken of het juridisch haalbaar is.

Dat de politie nu waarschuwt dat het nog altijd niet gelukt is om een structurele oplossing te vinden, is volgens een woordvoerder niet om de regering onder druk te zetten om met geld over de brug te komen:

“We komen hier nu mee om te zeggen: weet dat we er ook als politie vanaf willen, maar geef ons even de tijd om de problemen op te lossen.”