Overheid moet meer steun geven aan popmuzikanten

Muziekadvies Raad voor Cultuur De overheid moet bij het verstrekken van subsidie voor muziek meer oog hebben voor pop, hiphop en urban, adviseert de Raad voor Cultuur.

De Staat ontvangt in 2017-2020 als enige popband meerjarige subsidie.
De Staat ontvangt in 2017-2020 als enige popband meerjarige subsidie. Foto Paul Bergen/ANP

Bij het subsidiebeleid van de overheid moet meer aandacht zijn voor popmuziek en stromingen als hiphop en urban music. Dat adviseert de Raad voor Cultuur in het sectoradvies over muziek De Balans, de behoefte dat het donderdag uitbrengt aan cultuurminister Ingrid van Engelshoven (D66).

In het huidige subsidiestelsel ligt door historische ontwikkelingen nog sterk de nadruk op klassieke muziek en jazz, constateert de raad. Meer dan in het verleden is het voor popmusici lastiger om zich te ontwikkelen, doordat ze grotendeels afhankelijk zijn geworden van inkomsten uit optredens en de inkomsten uit albums door streamingdiensten voor een belangrijk deel zijn weggevallen. Daarom verdienen ze steun, aldus de Raad voor Cultuur.

De raad laat daarmee een heel ander geluid horen dan de VVD-cultuurwoordvoerder Arno Rutte, die vorige week veel beroering wekte door bij de behandeling van de cultuurbegroting in de Tweede Kamer voor te stellen om alle subsidies aan popmuzikanten zo snel mogelijk te staken. Het VVD-Kamerlid betoogde dat popmuziek „bij uitstek een cultuurvorm is die ongesubsidieerd tot stand kan komen”. De motie van Rutte werd dinsdag in de Tweede Kamer met een grote meerderheid verworpen,

De raad doet geen concrete voorstellen hoe pop-, hiphop- of urban musici gesteund zouden moeten worden en welke bedragen daarmee gemoeid zouden zijn. De overheid moet vooral talentontwikkeling en innovatie ondersteunen. Ook moet de overheid ingrijpen op gebieden waar de markt nu faalt. Bijvoorbeeld in de verdeling van auteursrechten, waar de musici bij streaming heel weinig voor ontvangen. Alleen de allersuccesvolste muzikanten kunnen nog goed van hun beroep leven, stelt de Raad voor Cultuur.

De raad stelt in zijn advies niet dat er minder geld naar klassiek en jazz moet. Integendeel. Ook daar ziet het belangrijkste adviesorgaan op cultuurgebied grote gaten ontstaan, onder meer als gevolg van de bezuinigingsoperatie onder staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) in kabinet-Rutte I. De bezuinigingen zijn door orkesten en ensembles vaak afgewenteld op de musici. Zij zouden hun musici eerlijker moeten honoreren voor hun werk, ook al betekent het dat toegangsprijzen omhoog moeten en het aantal vereiste optredens omlaag.