Overeenstemming Birma en Bangladesh over terugkeer Rohingya

De overeenstemming is juridisch niet bindend. De Verenigde Staten betichtten Birma van etnische zuiveringen.

Rohingya-vluchtelingen steken de grensrivier Naf over naar Bangladesh.
Rohingya-vluchtelingen steken de grensrivier Naf over naar Bangladesh. Foto Mohammad Ponir Hossain/Reuters

Bangladesh en Birma hebben overeenstemming bereikt over de mogelijke terugkeer van honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen naar Birma, meldt persbureau Reuters donderdag. Het niet-bindende memorandum dat de landen hebben getekend, betekent dat de Rohingya waarschijnlijk kunnen terugkeren naar Birma.

Om terugkeer mogelijk te maken, moet er nog wel veel papierwerk aan de Birmese autoriteiten worden overgedragen. De Rohingya moeten hun persoonsgegevens namelijk laten registeren in Bangladesh.

600.000 Rohingya op de vlucht

Door het geweld van het Birmese leger zijn sinds augustus ruim 600.000 Rohingya op de vlucht geslagen. De vluchtelingen wijken massaal uit naar Bangladesh, maar daar is voedsel, schoon drinkwater en medische hulp schaars. De Bengalese minister-president Sheikh Hasina zei in september al dat Birma de Rohingya uiteindelijk “terug zal moeten nemen”.  De Rohingya worden door de Birmese autoriteiten echter gezien als illegale migranten en extremistische rebellen uit Bangladesh.

Lees ook: Nog meer Rohingya? Bangladesh zat al vol

Etnische zuivering

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, zei woensdag dat er sprake is van etnische zuivering. Hij noemde de situatie van de moslim-vluchtelingen “ontoelaatbaar lijden”. Daardoor komen de VS waarschijnlijk met meer sancties tegen Birma.

Naar aanleiding van Tillersons uitspraak werden reizen van Amerikaanse diplomaten naar de deelstaat Rakhine tijdelijk opgeschort. In Rakhine vonden eerder rellen plaatsvonden tussen de Rohingya-bevolking en de Birmese politie. Rohingya-rebellen reageerden op het geweld van de autoriteiten door politieposten aan te vallen.

In september veroordeelde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra’ad al-Hussein, ook al het handelen van de Birmese autoriteiten. Hij riep het regeringsleger op het geweld tegen de Rohingya te stoppen.