Ook GroenLinks gaat nu op zoek naar de gewone man

De Haagse Stemming Vandaag is dag 29 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

GroenLinks kondigt een nieuwe koers aan. Geert Wilders begint een operatie Barbarossa. En de Tweede Kamer kan wel wat fatsoen gebruiken.

KARL KLAVER: Gisteravond stond hij nog in een uiterst hippe club in Rotterdam, maar voortaan zul je GroenLinks-leider Jesse Klaver vooral in gymzalen en kantines zien. GroenLinks wil een “brede volkspartij” worden, gericht op de gewone man. Om die te bereiken hamert Klaver vandaag in een interview met NRC op “de strijd tussen arbeid en kapitaal”. Wat dit nieuwe inzicht betekent voor de prille linkse samenwerking kon Klaver nog niet zeggen: zijn collega’s ter linkerzijde had hij gisteren nog niet ingelicht. “De buschauffeur en de pijpfitter” moeten volgens Klaver “bij een meetup zij aan zij staan met de studenten en de hoogleraren”. Gisteravond was dat nog niet het geval. In een zaal met vooral studenten gingen maar weinig handen de lucht in toen Klaver vroeg wie vroeger politieagent wilde worden.

VLADIMIR WILDERS: Ook de PVV kondigde gisteren een koerswijziging aan, maar dan gericht op de gewone man in Rusland. In een interview met Elsevier zegt Geert Wilders af te willen van “de hysterische Russofobie die her en der heerst”. Hij zal afreizen naar het Russische parlement om uit te leggen dat niet iedereen in Nederland hen vreest. Wilders zegt Rusland “ook” te zien als bondgenoot, maar zegt, anders dan zijn Franse medestander Marine Le Pen, geen geld of giften aan te nemen. Een artikel over zijn nieuwe koers van een Russische site retweette hij vannacht alvast. Overigens had Wilders gisteren sowieso een spannende dag. In de reeks van fractievoorzitters die bij koning Willem-Alexander op bezoek mogen, was hij aan de beurt. Een “aangenaam en openhartig” gesprek sloot hij af met het aanbieden van een fles Hongaarse Palinka.

KAMER-ETIQUETTE: Als briefjes in een portiekflat om de gang vooral schoon te houden, zo leest de brief die Kamervoorzitter Khadija Arib gisteren aan haar collega’s stuurde. “Ik merk dat onze werkwijze bij een aantal Kamerleden soms vragen oproept”, begint ze, om vervolgens nog eens puntsgewijs de regels uit te leggen. Spreken via de voorzitter. Ministers niet bij naam noemen. Altijd beleefd blijven. Niet te lang van stof zijn. De brief lijkt een milde terechtwijzing van haar collega’s. Dat het aanzien van het instituut door onbehoorlijk gedrag van parlementariërs in gevaar kan komen, schrijft ook Tom-Jan Meeus vandaag. “Je kunt zeggen: zij zijn ook Kamerlid, dit hoort erbij, de Kamer kan wel tegen een stootje. Maar zelf vermoed ik dat gewone Nederlanders de Kamer met meer trots zouden verdedigen: blijf met je rotpoten van ons rotparlement af. Ofwel: doe normaal man.”

FARMACEUTEN: In een overleg over het geneesmiddelenbeleid sprak minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) zich gisteren fel uit. In de onderhandelingen met farmaceuten over dure medicijnen waarschuwde hij hen dat hij de “spelregels zal aanpassen” als ze hun “absurde prijzen” niet drukken. Mogelijk komen er dwanglicenties. Bruins wil ook kijken of hij apothekers kan toestaan dure geneesmiddelen voor hun patiënten zelf na te maken. De minister keurde de misleidende lobby rond het medicijn Orkambi sterk af, die stond dit weekend beschreven in NRC.

TERWIJL U SLIEP: Het vervolg van het debat over de afschaffing van de wet-Hillen duurde vannacht een dikke twee uur korter dan de nacht ervoor. Om 2:30 uur werd afgesloten. Alleen van GroenLinks is nog onduidelijk of ze voor of tegen stemmen, voor de rest zijn alle oppositiepartijen zo kritisch op de versnelde wetgeving dat deze mogelijk met minimale meerderheid wordt aangenomen. In Friesland zijn de uitslagen van de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen bekend geworden. De PvdA blijft lokaal de grootste partij in Leeuwarden, terwijl ze in maart bij de landelijke verkiezingen nog zoveel verloren dat ze de zesde partij werden. Ook in Súdwest-Fryslân verandert weinig: daar blijft het CDA de grootste.

WAT WIJ VOLGEN:

Haags baantje: Als zich niet op de valreep een tegenkandidaat meldt, wordt Pia Dijkstra (D66) vandaag gekozen tot voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer. Die functie staat in de Haagse pikorde hoger aangeschreven dan andere commissievoorzitterschappen. Het is handen schudden met hoge buitenlandse gasten, veel ambassadeurs ontvangen en aanzitten bij diners en lunches. Daarom krijgen vaak gewezen ministers deze baan. Nu wordt het dus Dijkstra, die zich in de Tweede Kamer nooit veel met buitenland heeft beziggehouden. Ze is vooral bekend van de donorwet. In de buitenlandcommissie valt dat woord in een heel andere context, dan gaat het om donorconferenties waar hulpgelden worden toegezegd.

WC-eend: Aan de Nijmeegse Radboud Universiteit vindt vandaag de eerste Frans Timmermanslezing plaats, die wordt gehouden door niemand minder dan… Frans Timmermans. De bedoeling is dat “een prominent politicus, wetenschapper of kunstenaar” het stokje van Timmermans bij de Timmermanslezing overneemt.


QUOTE VAN DE DAG

“We hebben het bewust klein en intiem gehouden. We vinden dat het huwelijk iets is tussen man, vrouw en de dierbaren om hun heen.”

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gunt de primeur over zijn huwelijk aan Story.