Onderhandelingen cao openbaar vervoer ‘geklapt’

De gesprekken liepen stuk op werkdruk en loon. Vakbond FNV dreigt met ‘ludieke acties’.

Een bushalte in Almere
Een bushalte in Almere Remko de Waal/ANP

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor mensen die in het openbaar vervoer werken, zijn geklapt. Dit zegt FNV-onderhandelaar Paula Verhoef donderdag. Volgens Verhoef zijn de onderhandelingen stukgelopen op werkdruk en loonsverhoging. FNV heeft de onderhandelingen voortijdig afgebroken, aldus werkgeversdelegatie VWOV.

De huidige cao, die op 1 januari 2018 afloopt, geldt voor 13.000 werknemers die voornamelijk werkzaam zijn in het streekvervoer. Meer dan 90 procent van deze groep is chauffeur bij werkgevers als Connexxion, Arriva en Syntus. Volgens FNV kampen zij met hoge werkdruk omdat de dienstregelingen steeds strakker worden. Verhoef spreekt van een “verstikkend regime”. Chauffeurs zouden geen tijd hebben voor pauzes en wc-bezoeken en drinkpauzes overslaan vanwege de grote werkdruk. De vakbond vroeg daarnaast om een loonsverhoging van 3,5 procent.

‘Flauwekul’

Fred Kagie, de voorzitter van VWOV herkent zich niet in de uitspraken van Verhoef. “Ik ontken niet dat werkdruk een thema is, maar dat je niet eens kan plassen is flauwekul.” Ook vindt hij dat regelgeving over werkdruk niet altijd in een centrale cao past, vanwege verschillen per regio en bedrijf.

Daarnaast zegt de voorzitter dat de onderhandelingen over het loon nog niet afgelopen waren. “We hebben een bod gedaan van 2 procent per jaar, maar dat was geen eindbod. We nodigen de bonden nadrukkelijk uit om opnieuw met ons in gesprek te gaan. Zolang er geen eindbod op tafel ligt, zijn de gesprekken wat ons betreft niet afgelopen.”

Ludieke acties

De FNV laat weten met haar achterban in gesprek te gaan over vervolgstappen. Volgens Verhoef wordt er nagedacht over “ludieke, creatieve acties”. Kagie spreekt zijn zorgen uit.

“Het is schandalig dat FNV acties gaat voeren die de reizigers kunnen treffen, terwijl zij het gesprek afgebroken hebben.”