Brieven

Omtzigt

De ‘interessante observaties’ waar Omtzigt op doelde

Pieter Omtzigt (r) en Sybrand Buma (l) geven een reactie na het fractieoverleg van het CDA.
Pieter Omtzigt (r) en Sybrand Buma (l) geven een reactie na het fractieoverleg van het CDA. ANP / Robin van Lonkhuijsen

Columnist Joshua Livestro lanceerde een nieuwe aanval op het in opspraak geraakte CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt (Omtzigts ‘uitglijder’ is deel van een patroon, 20/11). Livestro voert drie tweets van Omtzigt op, ontdaan van hun juiste context, die volgens hem „bewijzen” dat Omtzigt herhaaldelijk desinformatie heeft verspreid. De volgens Livestro meest belastende tweet komt uit de context van de hoorzitting ‘Beleidsreactie Onderzoeksrapporten MH17 Onderzoeksraad voor Veiligheid’ van de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken op 22 januari 2016, waar ik zelf bij aanwezig was. De tweet van Omtzigt is inhoudelijk geheel juist: de voorzitter van toezichthouder CTIVD heeft in de hoorzitting inderdáád gezegd dat de separatisten geen operationeel Boek-systeem hadden, waarmee binnen Oekraïne zelf alleen operationele Boeks van het Oekraïense leger overblijven. Het punt dat Omtzigt in zijn tweet aanroert is van evident belang voor de daderimplicatie: als de separatisten zélf geen operationele Boek hadden, dan blijft alleen de optie over dat de Boek vanuit Rusland, door de Russen is geleverd, als we het Oekraïense leger zelf uit kunnen sluiten. De andere twee casussen die Livestro opvoert snijden ook al geen hout. Bijvoorbeeld: de OVV heeft de verkeersleiders die contact hadden met MH17 inderdaad niet zelf gehoord. En in tegenstelling tot wat Livestro stelt, gaat het artikel van de Amerikaanse onafhankelijke onderzoeksjournalist Robert Parry in werkelijkheid vooral in op de vraag waarom de VS zo stellig met de vinger naar de rebellen wijzen en al direct na het neerschieten van MH17 luid en duidelijk aangaven onweerlegbaar bewijs hier voor te hebben: maar ondertussen het bewijs ervoor nog steeds niet vrijgeven. Dit zijn de „interessante observaties” waar Omtzigt op doelde.

Met de publicatie van deze misleidende column van Livestro is een jammerlijk dieptepunt bereikt. Wat in deze hele affaire hogelijk mist is dossierkennis, een juiste context, en nuance.