‘Mugabe blijft in Zimbabwe en wordt niet vervolgd’

Tijdens onderhandelingen over het aftreden van Mugabe werd ook besloten dat de veiligheid van de oud-leider en zijn familie gegarandeerd zal worden.

Zimbabweanen demonstreren tegen president Mugabe in hoofdstad Harare
Zimbabweanen demonstreren tegen president Mugabe in hoofdstad Harare Foto Mujahid Safodien

De dinsdag afgetreden president Mugabe is immuun verklaard voor vervolging. Ook zal zijn veiligheid en die van zijn familie in thuisland Zimbabwe gegarandeerd worden. Dit melden bronnen die betrokken waren bij de onderhandelingen over Mugabe’s aftreden donderdag aan persbureau Reuters.

Mugabe wordt door de internationale gemeenschap gehekeld vanwege zijn autocratische manier van regeren en gewelddadige optredens tegen zijn eigen volk. Zo sloeg hij protesten met harde hand neer en was hij betrokken bij landonteigeningen waarbij blanke boeren met geweld verjaagd werden.

Sterven in Zimbabwe

Het staatshoofd trad dinsdag af nadat het Zimbabweaanse leger een week eerder de macht overnam. Volgens Mugabe was zijn beslissing om op te stappen vrijwillig, omdat hij een “soepele overdracht van de macht” wilde bewerkstelligen.

Naar nu blijkt behelsde deze soepele overdracht zijn immuniteit en veiligheid. Ook is Mugabe een pensioen, een woning, geld voor vakantie, vervoer en zorg beloofd. Mugabe zou hebben gezegd dat hij in Zimbabwe wil sterven en dat zijn veiligheid gegarandeerd moet worden om dat te kunnen doen.

‘De Krokodil’

Mugabe’s voormalige rechterhand en vice-premier Emmerson Mnangagwa, bijgenaamd ‘de Krokodil’, zal vrijdag zijn plek overnemen. Hij zal de ambtstermijn afmaken, die afloopt in september 2018.

Mnangagwa is net als zijn partijgenoot niet onomstreden. Hij wordt ervan beschuldigd in 2008 een actie te hebben geleid waarbij een protest van de oppositie met harde hand werd neergeslagen. Oppositiepartij MDC zei donderdag volgens AP desondanks “voorzichtig optimistisch” te zijn dat Mnangagwa “het kwade, corrupte, decadente en incompetente regime van Mugabe niet zal kopiëren”.