Man krijgt 14 jaar cel voor lokken slachtoffer liquidatie

Jason L. lokte Abderrahim Belhadj met een WhatsApp-bericht naar de flat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost. Wie hem doodschoot, is nog onbekend.

Politie doet onderzoek bij de flat Kikkenstein, waar Abderrahim Belhadj in de nacht van 8 op 9 mei 2016 werd doodgeschoten.
Politie doet onderzoek bij de flat Kikkenstein, waar Abderrahim Belhadj in de nacht van 8 op 9 mei 2016 werd doodgeschoten. Foto Novum/Olim Bajmat

De rechter heeft Jason L. (25) veroordeeld tot veertien jaar celstraf. L. lokte in mei 2016 Abderrahim Belhadj (29) naar een flat in Amsterdam-Zuidoost waar hij werd doodgeschoten. Volgens de rechtbank was daarbij sprake van een afrekening in het criminele circuit en is L. schuldig aan het medeplegen van moord.

L. heeft Belhadj niet zelf doodgeschoten, maar wel “een allesbepalende rol gespeeld in het mogelijk maken van de liquidatie”. Wie de schutter wel is, weten politie en justitie niet.

Rond 04.00 uur ‘s nachts op 9 mei 2016 was L. bij de flat in Zuidoost. Daarna reisde hij naar Rotterdam. Via WhatsApp nodigde L. Belhadj uit om samen met hem in de flat Kikkenstein seks te hebben met drie vrouwen. Rond 05.15 uur kwam Belhadj aan bij de flat en werd in de hal doodgeschoten.

De rechter rekent L. niet alleen aan dat hij een grote rol heeft gespeeld bij het uitvoeren van de moord, maar ook dat die in de openbare ruimte werd gepleegd. Het was, aldus de rechter, goed mogelijk dat mensen die om die tijd op weg gingen naar hun werk ook slachtoffer konden worden als ze langs de plek van de moord zouden komen. Ook gaf L. het adres van een willekeurige vrouw in de flat op, die daardoor volgens de rechter gevaar liep.

26Koper

Bekend is dat Belhadj in de gaten werd gehouden door een groep criminelen die handelden in automatische vuurwapens en liquidaties in de onderwereld voorbereidden. Ze fotografeerden Belhadj, net als Radko Skekic, die later werd geliquideerd. Maar of deze groep ook daadwerkelijk bij de moord betrokken was, is onduidelijk.

Het OM vervolgde de groep in de rechtszaak 26Koper. Die zaak ging om de vondst van een grote hoeveelheid wapens in 2015 in Nieuwegein.