Kunstenaars bespioneren AfD-politicus om kritiek op Holocaust-monument

Foto EPA

Een groep Duitse, politiek geëngageerde kunstenaars zegt al ruim een jaar de omstreden AfD-politicus Björn Höcke intensief te bespioneren. De groep, die zich Centrum voor Politieke Schoonheid noemt, heeft het huis naast de woning van Höcke in een gehucht in Thüringen gehuurd, en houdt hem van daaruit in de gaten.

En omdat Höcke het Holocaust-monument in Berlijn begin dit jaar „een monument van de schande” heeft genoemd, heeft de groep pal voor zijn huis, als een klein ‘filiaal’ van dat monument, 24 grijze betonnen blokachtige zuilen neergezet. Pas als Höcke voor het monument in Berlijn of dat in zijn eigen dorp knielt „en oprecht om vergeving vraagt”, aldus de groep, zal het bespioneren van Höcke worden gestaakt. Höcke is fractievoorzitter van de AfD in het deelstaatparlement van Thüringen. Hij hoort tot de rechtervleugel van de partij.

Het Zentrum für Politische Schönheit (ZPS) financiert de actie met crowd funding. Donderdagochtend is volgens de groep al meer dan ruim 80.000 euro bijeengebracht. Vrijwilligers worden opgeroepen te helpen bij het permanent in de gaten houden van de politicus. De groep dreigt de verzamelde informatie over het leven van Höcke openbaar te maken.

Tegenover Spiegel Online zei de artistiek leider van de groep dat het niet vreemd is methodes te gebruiken van de Stasi, de inlichtingendienst van de DDR die berucht was vanwege het intensief bespioneren van burgers. „Tegen nazi’s gebruiken we nazi-methoden”, was het antwoord.