500 slachtoffers van mensenhandel gered

Bij de actie werden veertig mensen gearresteerd. Ongeveer de helft van de slachtoffers was minderjarig.

Foto Wallace Woon/EPA

De internationale politiedienst Interpol heeft in West-Afrika vijfhonderd slachtoffers van mensenhandel gered, onder wie 236 minderjarigen. Bij de actie, die zich afspeelde in Tsjaad, Mali, Mauritanië, Niger en Senegal, zijn veertig verdachten gearresteerd.

De mensensmokkelaars zouden de slachtoffers onder andere gedwongen hebben tot bedelarij en prostitutie. Uit het bericht van Interpol blijkt onder meer dat de smokkelaars een zestienjarig meisje uit Nigeria naar Mali zouden brengen. Ze zou daar gaan werken om haar familie te onderhouden. Toen ze arriveerde in het land werd ze gedwongen tot prostitutie om de reiskosten terug te betalen.

In een andere zaak zat een meisje van vijftien in een proces verwikkeld waarbij ze dwangarbeid moest verrichten. Ze kon worden gered nog voordat de mensensmokkelaars haar verhandelden. Het enige wat het slachtoffer had, was een plastic tas waarin al haar bezittingen zaten.

Beter bestaan

Internationale hulporganisaties hebben geholpen bij de opvang en verzorging van de honderden slachtoffers. De internationale vluchtelingenorganisatie IOM stelt in een verklaring dat de samenwerking tussen de verschillende landen belangrijk is om mensensmokkel te voorkomen en de vervolging van mensensmokkelaars te verbeteren.

Migranten vanuit Afrika proberen meestal met hulp van smokkelaars ergens anders een beter bestaan op te bouwen. In 2016 schreef NRC-correspondent Bram Vermeulen dat zeker driekwart van hen binnen Afrika blijft. Ze reizen van dorp naar grote stad. Of tussen Afrikaanse landen onderling.

Lees ook: Vertrekken omdat het kan, niet omdat het moet