Reportage

Het Rotterdams passé van Drs. P tentoongesteld in Rotterdam

De nagelaten boeken van Drs. P zijn geschonken aan het Rotterdamsch Leeskabinet, waar nu ook een tentoonstelling over hem te zien is. Maar hoe Rotterdams was hij?

Drs. P: Rotterdam was de stad waar hij doctorandus werd. En dichter.
Drs. P: Rotterdam was de stad waar hij doctorandus werd. En dichter. Foto ANP/ Rick Nederstigt

Drs. P publiceerde zijn eerste liederenbundel in 1953 – anoniem. De volledige titel luidde Zang- en leesbundel voor belangstellenden (door een kindervriend). Het onooglijke boekje verscheen destijds in een oplage van enkele honderden exemplaren en is tegenwoordig uiterst zeldzaam. Maar het pronkt nu in een vitrine van het Rotterdamsch Leeskabinet, in de bibliotheek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, als topstuk van een tentoonstelling over de dichtende doctorandus.

De aanleiding is de overdracht van de boekencollectie van de in 2015 overleden Drs. P aan het Leeskabinet. Zelf had hij zijn nalatenschap toebedeeld aan het Theater Instituut Nederland, maar dat is intussen opgeheven. De stichting die de auteursrechten van Drs. P aanwendt om hem in ieders aandacht te houden, klopte daarom aan bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, die ook de TIN-collectie beheert. De paperassen – van kwitanties tot manuscripten – werden graag in ontvangst genomen. Maar aan nog meer boeken had men daar geen behoefte. Van de 35 dozen kwamen er 25 terug.

Drs. P over zijn Rotterdamse herinneringen zoals veerpont en oorlog. Tekst gaat door na video

Zo kwam het Rotterdamsch Leeskabinet als grage gegadigde in beeld. Waarmee wel de vraag rees wat Drs. P, die sinds de jaren zestig in Amsterdam woonde, van dit Rotterdamse onderdak zou hebben gevonden. Een antwoord is te vinden op de cd Het Rotterdams Passé van Drs. P die deze week verscheen bij TopNotch, met 21 nummers die direct of indirect naar de Maasstad verwijzen. Waaronder onmiskenbare titels als Schiedamschedijk en Ik heb mijn eer op Katendrecht verloren, maar ook nummers als De meisjes van de suikerwerkfabriek en De Commensaal die pas na onderzoek konden worden herleid tot Rotterdamse locaties.

Reiskoffer met erfgoed van Drs. P, te zien in bibliotheek Erasmus Bibliotheek. Foto A. Kers

Verder vond men enkele passende gedichten, die door cabaretiers als Mike Boddé en Kees Torn alsnog op muziek werden gezet. Zoals de ode O Oude Maasstad: „Gij onvergank’lijke gemeente / waar ik mijn schoonste jaren sleet / eer kluift de hond aan mijn gebeente / dan dat ik Rotterdam vergeet”.

Heinz Polzer, zoals Drs. P heette, studeerde tussen 1939 en1950 aan de Nederlandse Economische Hogeschool in Rotterdam, voorloper van de Erasmus Universiteit. In het tweede oorlogsjaar zat hij vier maanden in de Scheveningse strafgevangenis wegens een ondeugend verhaaltje dat hij schreef over de bengels Dolf en Ben in wie moeiteloos de vijanden Hitler en Mussolini te herkennen vielen. Het nummer van het corpsblad Hermes waarin dit verhaaltje verscheen onder het pseudoniem Tante Pollie, ligt ook op de tentoonstelling.

Opvallend zijn voorts de gesigneerde boeken die Drs. P ontving van collegae als Hugo Claus („met mijn bewondering”), Kees van Kooten, Ivo de Wijs, Jean Pierre Rawie, GerritKomrij, Kamagurka en Cees Nooteboom. Ook ligt er een songbook met handtekening van Randy Newman, waarop deze de hartelijke woorden „Best always” krabbelde. Over die ontmoeting zou de ware liefhebber meer willen weten.

Tentoonstelling Het Rotterdams Passé van Drs P in de bibliotheek van de Erasmus Universiteit van Rotterdam, t/m 1/4. eur.nl/rlk