Herindeling

CDA op winst bij verkiezingen in Friese gemeenten

Het CDA lijkt opnieuw een van de grote partijen te worden in de Friese gemeenten waar woensdag in verband met gemeentelijke herindeling verkiezingen zijn gehouden. In Súdwest-Fryslân is de partij in de voorlopige uitslagen ruimschoots de grootste, in Waadhoeke is alleen de Friese partij FNP iets groter. Over de uitslagen in Leeuwarden was bij het zakken van deze krant nog niets bekend. Ook in het Gelderse Zevenaar heeft het CDA in de voorlopige uitslagen flink terrein gewonnen, maar de grootste partij blijft daar Lokaal Belang. Wel is de voorsprong van de lokale partij aanzienlijk kleiner dan bij de raadsverkiezingen van 2013. In Westerwolde in Groningen lijken de PvdA en Gemeentebelangen de grootste partijen te worden. Ook de gemeente Midden-Groningen had nog geen uitslagen. (NRC)