Gebiedsverbod omstreden imam Jneid terecht

Fawaz Jneid had in augustus een gebiedsverbod voor twee Haagse wijken opgelegd gekregen voor een duur van zes maanden.

Rechtbanktekening van imam Fawaz Jneid, die als tweede van links staat afgebeeld.
Rechtbanktekening van imam Fawaz Jneid, die als tweede van links staat afgebeeld. Beeld Aloys Oosterwijk/ANP

De omstreden imam Fawaz Jneid uit Den Haag heeft in augustus terecht een gebiedsverbod opgelegd gekregen, zo heeft de rechtbank Den Haag donderdag bepaald.

Jneid had een beroep aangespannen tegen het gebiedsverbod van zes maanden dat hij opgelegd had gekregen door het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De rechtbank verklaarde dit beroep ongegrond en stelde dat Jneid inderdaad een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. De advocaat van Jneid, Ümit Arslan, liet weten de uitspraak van het beroep aan te vechten bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter.

Schending grondrechten

Oud-minister minister Blok van Justitie (VVD) legde het verbod mede op omdat hij van mening was dat Jneid intolerantie en radicalisering predikte. Het verbod geldt voor enkele Haagse wijken, waaronder een gebied in Transvaal en de Schilderswijk in Den Haag, waar de 53-jarige imam zijn intolerante boodschap regelmatig verspreidde. Volgens een woordvoerder van Blok was er op die plekken destijds sowieso al sprake van “grote zorgen” over radicalisering. De antiterreurdienst NCTV kan dergelijke maatregelen sinds maart opleggen. Jneid tekende bezwaar aan tegen het besluit omdat volgens hem grondrechten, zoals vrijheid van godsdienst, werden geschonden.

Lees ook: ‘Orthodoxe imam streed juist met tong, mond en pen’

Jneid predikt onder meer tegen mensen die in zijn ogen de islam lasteren, waaronder homo’s. Eerder werd Jneid ontslagen als hoofdimamam van de As Soennahmoskee, ook in Den Haag. Dat besluit had te maken met de onwettige ‘shariahuwelijken’ die hij daar sloot.