Frans tekort

Ook onder Macron dreigt volgend jaar schending EU-regels

Ook onder de hervormingsgezinde president Emmanuel Macron dreigt Frankrijk de Europese begrotingsregels te overtreden. Voor Frankrijk bestaat „een risico van niet-naleving van de vereisten voor 2018” van het stabiliteits- en groeipact, zo liet de Europese Commissie woensdag in een rapport weten. Weliswaar verwacht Frankrijk dit jaar op een begrotingstekort uit te komen van 2,9 procent – vlak onder de Europese maximumnorm van 3 procent – na dit jaar kan het tekort weer oplopen. Frankrijk gaat in zijn begrotingsplanning uit van de huidige lage rente en van de huidige economische groei, maar dat zijn onzekere factoren, meent Brussel.

In het rapport beoordeelt de Commissie de ontwerpbegrotingen voor 2018 van alle negentien eurolanden. Alleen de plannen van Duitsland, Litouwen, Letland, Luxemburg, Finland en Nederland voldoen aan de eisen. Toch is de Commissie ook kritisch over Nederland. Zij ziet „macro-economische onevenwichtigheden”. Die zitten met name in de huizenmarkt. Brussel roept het kabinet op de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen en om meer te doen om middenhuur te stimuleren. Dit zijn al dingen die op de agenda staan van het nieuwe kabinet. (NRC)