‘Chèr.e.s ami.e.s’ is vanaf nu verboden

Frankrijk De Franse premier Philippe probeert een oplossing te zoeken in het steeds hoger oplopende taaldebat.

De Franse premier Edouard Philippe.
De Franse premier Edouard Philippe. Foto Julien de Rosa/EPA

De Franse premier Édouard Philippe heeft zijn bewindslieden verboden in overheidsteksten nog langer een zogenoemde inclusieve schrijfstijl te hanteren. In een via Le Figaro uitgelekte brief herinnert hij eraan dat de mannelijke vorm in het Frans ook neutraal kan zijn. Om de leesbaarheid te vergroten wil hij steeds vaker opduikende inclusieve constructies met tussenpuntjes (‘Chèr.e.s ami.e.s’) voorkomen. Wel moet waar mogelijk bij beroepen en functies ook de vrouwelijke vorm gebruikt worden. Dus: ‘Madame la ministre’ in plaats van het door de Académie française voorgeschreven ‘Madame le ministre’. Met de missive hoopt Philippe een al weken hoogoplopend taaldebat te smoren. (NRC)