Recensie

Recensie Media

Bij Soof blijft het rommelig maar warm

Serie De feelgoodserie ‘Soof, een nieuw begin’ behoudt de warmte van de twee succesrijke films, over de onhandige moeder die ook chefkok is.

Lies Visschedijk als tobbende chefkok in de serie 'Soof, een nieuw begin'.
Lies Visschedijk als tobbende chefkok in de serie 'Soof, een nieuw begin'. Foto RTL/ Videoland

Het blijft tobben met Soof. In haar knusse, rommelige herenboerderij opent de alleenstaande chefkok haar eigen restaurant, haar ex-man komt ‘tijdelijk’ bij haar op zolder wonen, en dan moet ze haar werk ook nog combineren met de zorg voor haar dochter die bij het corps zit, maar niet wil studeren, haar tweeling die naar de brugklas gaat, en haar aanwezige moeder.

Soof, een nieuw begin is de vervolgserie na de twee succesrijke films over Soof (780.000 en 897.000 bezoekers). De serie is vanaf vrijdag te zien op online streamingdienst Videoland en komt ergens in het eerste kwartaal 2018 op RTL4. De tragikomische feelgood familieserie is bedoeld voor vrouwen en lijkt op andere RTL-series als Divorce en De Familie Kruys: mensen die door het leven struikelen, veel tobben en blunderen, maar uiteindelijk steunen ze elkaar, en houden ze veel van elkaar.

Op basis van de twee vooraf beschikbare afleveringen lijkt een verschil met de films dat de serie minder grappen bevat, waardoor de balans tussen humor en drama niet helemaal goed is. Wellicht wreekt zich hier dat de scenarioschrijver van de films, Marjolein Beumer, niet betrokken is. Een beetje meer vaart was ook beter geweest. De afleveringen hebben een dramalengte van drie kwartier, terwijl de komedielengte van een half uur beter was geweest.

Verder blijft veel hetzelfde. De cast is nagenoeg in tact. Lies Visschedijk, als de zorgelijke, stuntelende Soof, draagt ook deze serie met gemak. Geestig en tragisch in haar pogingen om de sterke, nuchtere vrouw te blijven, terwijl ze zich zo vaak laat overmannen door stress, jaloezie, eenzaamheid, drankzucht. Soofs slappe, zachte man (Fedja van Huêt) is inmiddels definitief haar ex, maar dat verhindert hem niet om doorlopend aanwezig te zijn in haar leven. Ook de rest van de cast bestaat uit louter sterke acteurs. Een goede aanvulling vormen Gustav Borreman en Elise Schaap als de twee nieuwe liefdes voor Soof en haar ex. Samen maken ze er weer een lekkere serie van, waaraan de kijker zich heerlijk kan verwarmen.

Aanvulling 18/1/2018: De uitzendtijd op RTL 4 is toegevoegd.