Argentinië: knal gehoord rond vermiste onderzeeër

Dat heeft de Argentijnse marine donderdag bekendgemaakt, zonder daarbij uitsluitsel te kunnen geven over het lot van de onderzeeboot en zijn 44 opvarenden.

Een vrouw is in tranen nadat ze heeft gehoord dat er zich een ontploffing voordeed voordat een Argentijnse duikboot verdween.
Een vrouw is in tranen nadat ze heeft gehoord dat er zich een ontploffing voordeed voordat een Argentijnse duikboot verdween. Foto Esteban Felix/AP

In of rond de al ruim een week spoorloze Argentijnse onderzeeër ARA San Juan is op de dag van zijn vermissing een luide knal waargenomen. Dat heeft de Argentijnse marine donderdag bekendgemaakt, zonder daarbij uitsluitsel te kunnen geven over het lot van de onderzeeboot en zijn 44 opvarenden.

Het geluid werd op 15 november door de Amerikaanse marine geregistreerd, maar is nu pas goed geanalyseerd. Woordvoerder Enrique Baldi sprak tijdens een persconferentie over een „hydro-akoestische anomalie passend bij een explosie”. Het geluid was „abnormaal, enkel, kort, heftig” en „niet-nucleair”.

Over de oorzaak van de knal bestaat geen zekerheid. „Het was geen walvis en het is geen regelmatig terugkerend geluid”, stelde luitenant Lily Hinz van de Amerikaanse marine.

Het geluid werd waargenomen enkele uren nadat op 15 november de verbinding met de onderzeeër verloren ging. In het laatste contact meldde de bemanning aan de thuisbasis een technisch probleem, vermoedelijk een kortsluiting in de accu’s. Volgens een theorie is hierna brand of een ontploffing opgetreden. Dit zou het totale gebrek aan communicatie met de onderzeeër verklaren.

Zoekactie gaat door

De grootscheepse zoekactie naar de ARA San Juan gaat onverminderd door. Meer dan een dozijn landen helpt de Argentijnen met schepen en vliegtuigen om een zeeoppervlak uit te kammen ter grootte van Italië. De tijd begint daarbij steeds meer te dringen. De San Juan heeft voor circa zeven tot tien dagen zuurstof aan boord. Aangezien de onderzeeër sinds het laatste contact niet meer aan het oppervlak lijkt te zijn gekomen om lucht te verversen, groeit de vrees dat de bemanning niet meer te redden is.

Rond de marinebasis bij Mar del Plata waar de onderzeeboot vanuit de zuidelijkse stad Ushuaia op weg naar toe was, hebben zich de familieleden van de opvarenden verzameld. De emoties liepen bij hen na het horen van het nieuws over knal hoog op. „Ze vertellen ons niet dat ze dood zijn, maar dat ze op 3.000 meter diepte zitten. Ik heb geen hoop meer”, zei Itati Leguizamo, echtgenote van een van de bemanningsleden. (Reuters/AFP)