‘Appen bij dodelijk ongeval Texel niet bewezen’

Pamela H. is veroordeeld tot 120 uur werkstraf en een half jaar rijontzegging voor onvoorzichtig rijden.

Foto Koen van Weel/ANP

Pamela H. uit het Texelse Den Burg is donderdag veroordeeld tot 120 uur taakstraf voor haar aandeel bij een dodelijk ongeval op Texel. Ook legde de rechtbank haar een jaar rijontzegging op, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie eiste eerder zes maanden cel en een jaar rijontzegging, omdat H. haar telefoon zou hebben gebruikt tijdens het rijden. De rechtbank acht dit niet bewezen.

H. veroorzaakte in maart 2016 een ongeluk, waarbij een 21-jarige vrouw om het leven kwam. Ze reed ‘s avonds op een onverlichte weg en zag twee fietsers te laat, waarna ze een van hen aanreed. Het slachtoffer overleed hierna. Volgens de officier van justitie was H. afgeleid omdat ze WhatsApp-berichten stuurde terwijl ze achter het stuur zat, maar hier is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs voor.

Lees ook: Niet appen achter het stuur lastiger dan nuchter blijven

Onvoorzichtig

De Texelse verklaarde eerder dat ze voor het ongeluk was gestopt om een berichtje te versturen en dat ze haar telefoon niet gebruikte tijdens het rijden. Haar advocaat vroeg vrijspraak. De officier van justitie vond de verklaring niet geloofwaardig, en noemde de vrouw “onvoorzichtig en onoplettend”.

H. is niet veroordeeld voor een misdrijf, maar voor een overtreding: gevaarlijk rijgedrag. Ze had volgens de rechtbank langzamer moeten rijden omdat het donker was. Ook had ze kunnen weten dat er fietsers op de weg zouden zijn.