‘Akkoord’ Birma-Bangladesh over terugkeer Rohingya

Vluchtelingen De overeenstemming is juridisch niet bindend. De Verenigde Staten betichtten Birma van etnische zuiveringen.

Zuidoost-Azië
Zuidoost-Azië

Bangladesh en Birma hebben donderdag overeenstemming bereikt over de mogelijke terugkeer van honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen naar Birma. Het niet-bindende memorandum van overeenstemming dat de landen hebben bereikt, betekent dat de Rohingya waarschijnlijk kunnen terugkeren naar Birma. Dit heeft een Birmese functionaris verklaard.

Om terugkeer mogelijk te maken, moet er nog wel veel papierwerk aan de Birmese autoriteiten worden overgedragen. De Rohingya moeten hun persoonsgegevens namelijk laten registeren in Bangladesh.

Door het geweld van het Birmese leger zijn sinds augustus ruim 600.000 Rohingya op de vlucht geslagen. De vluchtelingen wijken massaal uit naar Bangladesh, maar daar is voedsel, schoon drinkwater en medische hulp schaars. Het land zelf hoort tot een van de armste in Azië. De Bengaalse minister-president Sheikh Hasina zei in september al dat Birma de Rohingya uiteindelijk terug zal moeten nemen. De Rohingya worden door de Birmese autoriteiten echter gezien als illegale migranten en extremistische rebellen uit Bangladesh.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, zei woensdag dat er sprake is van „etnische zuivering. Hij noemde de situatie van de moslimvluchtelingen „ontoelaatbaar lijden”. Zo komen de VS waarschijnlijk met meer sancties.

Naar aanleiding van Tillersons uitspraak werd Amerikaanse diplomaten afgeraden om af te reizen naar de deelstaat Rakhine, waar eerder rellen plaatsvonden tussen de Rohingya-bevolking en de Birmese politie. Rohingya-rebellen reageerden op het geweld van de autoriteiten door politieposten aan te vallen.

In september veroordeelde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra’ad al-Hussein, ook al het handelen van de Birmese autoriteiten. Hij riep het regeringsleger op het geweld tegen de Rohingya te stoppen.

Ook het buurland China kwam deze week met een eigen vredesplan. Dit legt de nadruk op de economische ontwikkeling van de regio Rakhine. (Reuters)