240 uur taakstraf voor Vindicat-lid dat op hoofd aspirant ging staan

In eerste instantie deed het slachtoffer, dat een hersenoedeem opliep, geen aangifte. Wouter B. zegt dat hij de situatie onder controle had.

Sociëteit Mutua Fides van Vindicat aan de Grote Markt in Groningen.
Sociëteit Mutua Fides van Vindicat aan de Grote Markt in Groningen. Foto Kees van de Veen

Een 24-jarig lid van Vindicat is door de rechter veroordeeld tot 240 uur werkstraf en 31 dagen cel, waarvan dertig voorwaardelijk. Wouter B. ging tijdens een ontgroening in augustus 2016 op het hoofd van een aspirant-lid staan. Die hield daar een hersenoedeem aan over.

B. moet ook ruim 5.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. De eis van het OM was 180 uur taakstraf en 91 dagen cel, waarvan 90 voorwaardelijk, voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Aspirant-lid Rogier moest vanwege “bijdehand gedrag” tijdens de introductie voor de Commissie tot Overdracht Corps Kennis (COCK) van Vindicat verschijnen. In een kelder dwong Wouter B. hem met zijn rechterwang op de grond te liggen. Vervolgens ging hij op z’n hoofd staan.

Andere leden van de COCK gaven aan dat Wouter B. daarbij agressief overkwam. B. zelf noemde dat “toneelspel”. Volgens de rechter heeft B. zijn slachtoffer niet opzettelijk verwond, maar wel bewust het risico aanvaard dat dat kon gebeuren.

Lees ook: ‘Bijdehante’ Rogier moest gestraft worden

Aangifte

Rogier wilde in eerste instantie zelf geen aangifte doen van het incident. Dat deed Vindicat later wel, nadat het incident in het nieuws kwam. Ook Rogier deed daarna toch aangifte.

Volgens Wouter B. is hij niet verantwoordelijk voor het hersenletsel. Hij is van mening dat hij door andere leden van de ontgroeningscommissie tot de orde zou zijn geroepen als hij te ver zou zijn gegaan. Hij ontkent ook met volle kracht op het hoofd van Rogier te hebben gestaan. Zijn hak hield hij op de grond, zegt B., waardoor hij de controle hield. Volgens de officiële regels van Vindicat mag er helemaal geen fysiek contact zijn tijdens de ontgroening.