Voormalig internettsaar van China beschuldigd van corruptie

Lu Wei gold als een van de meest prominente politici, maar ook hij viel uit de gratie. Een ‘teken van vastberadenheid’ waarmee de anti-corruptiecampagne van president Xi wordt voortgezet.

Lu Wei (links) met president Xi Jinping en Facebook-topman Mark Zuckerberg tijdens een bijeenkomst in Washington, 2015.
Lu Wei (links) met president Xi Jinping en Facebook-topman Mark Zuckerberg tijdens een bijeenkomst in Washington, 2015. Foto Ted S. Warren/AP

Wie boven het Chinese maaiveld uitsteekt, moet de consequenties dragen, zo luidt de impliciete boodschap van de Partijtop aan de voormalige internettsaar Lu Wei (57). Tegen hem is een onderzoek ingesteld, zo werd dinsdag bekend.

Lu Wei is de meest prominente politicus die sinds het begin van Xi Jinpings tweede termijn als president is beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik. Volgens de Discipline Inspectiecommissie bewijst dit de ‘vastberadenheid’ waarmee de anti-corruptiecampagne wordt voortgezet.

Lu wordt verdacht van ernstige overtredingen van de disciplineregels van de Communistische Partij, wat neerkomt op het aannemen van steekpenningen en misbruik van macht.

Lu leidde tot vorig jaar de Chinese internetwaakhond en stond bekend om zijn voor Chinese begrippen flamboyante optredens. Zo liet hij bekende componisten een lied schrijven over zijn Cyberspace Administration, dat door personeel van de autoriteit werd gezongen tijdens de grootse oudejaarsavondshow op televisie.

Censuur?

Lu ontkende glashard dat de Chinese overheid het internet censureert. Meermaals ontmoette hij leiders van Amerikaanse internetbedrijven zoals Apple en Amazon. Facebook werd niet geblokkeerd in China, beweerde Lu tijdens een persconferentie voorafgaand aan de eerste World Internet Conferentie die China organiseerde. “We hebben nog nooit buitenlandse websites geblokkeerd. Uw website is op uw bodem. Hoe kan ik daarheen komen en een website blokkeren?”

Toen Lu vorig jaar zijn functie neerlegde, werd nog even gedacht dat hij in de race was voor een hogere functie. Een nieuwe benoeming bleef uit, waarmee duidelijk werd dat Lu niet steeg in de rangen van de Communistische Partij, maar juist uit de gratie was.

De bekendmaking van Lu’s verdenking komt twee weken voor de derde editie van het Wereld Internet Conferentie.