Recensie

Recensie

Voor het laatst keert Sharon Jones haar ziel binnenstebuiten

„I don’t need your tears,” zingt Sharon Jones in de meesterlijke bluesballade Just Give Me Your Time, met de blazers van The Dap-Kings op hun scherpst. Soulzangeres Sharon Jones (1958-2016) heeft maar kort kunnen profiteren van het succes dat haar pas op latere leeftijd toeviel. Een jaar na haar verloren strijd met kanker laat ‘Soul Of A Woman’ horen hoe ze tot op het laatst haar ziel binnenstebuiten keerde in doorleefde, vurige retrosoul.

Tijdens de eerste helft overheerst het live-gevoel van een band die Jones’ ingebakken blues- en gospelinvloeden naar grote hoogte stuwt, met het Motown-achtige Rumors als vingerknippend popintermezzo. Op kant twee worden koor en orkest met groot effect ingezet voor de ‘sophisticated soul’ van These Tears en When I See Your Face. In Call On God tilt ze zichzelf zonder omhaal naar de soulhemel. Zonder tranen, want daarvoor had ze geen tijd.