Volgende recordveiling, zeker 700 mln: collectie Rockefeller

Met een waarde van 700 miljoen dollar is de kunstcollectie van David Rockefeller de duurste privé-verzameling die ooit onder de hamer komt. Veiling komend voorjaar, kijkdagen beginnen in Hong Kong.

Henri Matisse: ‘Odalisque couchée aux magnolias’, 1923. Geschat op 50 miljoen dollar voor Rockefellers kunstveiling dit voorjaar
Henri Matisse: ‘Odalisque couchée aux magnolias’, 1923. Geschat op 50 miljoen dollar voor Rockefellers kunstveiling dit voorjaar Foto Christie’s

De Rockefeller-veiling in het Rockefeller Center op het Rockefeller Plaza in New York – het belooft de ‘veiling van de eeuw’ te worden, de kostbaarste privé-verzameling ooit. En zeker, dat staat nu al vast, de grootste charitatieve veiling uit de geschiedenis. De gehele opbrengst, door experts geschat op zo’n 700 miljoen dollar, gaat naar goede doelen.

Christie’s zal de nalatenschap van Peggy en David Rockefeller komend voorjaar in New York veilen. Dat maakte het veilinghuis dinsdag in Hongkong bekend.

Impressionisten en Picasso’s

Net als bij Salvator Mundi, het schilderij van Leonardo da Vinci, dat Christie’s vorige week voor het recordbedrag van 450 miljoen dollar verkocht, gaat ook de Rockefeller-veiling gepaard met een uitgebreide marketingcampagne.

Om blijvende aandacht voor de veiling te garanderen, onthult het veilinghuis deze week slechts een aantal hoogtepunten uit de 2.000 te veilen kunstvoorwerpen. Die selectie zal vanaf vrijdag 24 november bij Christie’s getoond worden, eerst in Hongkong en later in Londen, Los Angeles en New York.

De veilingdata, de catalogi en de hoge en lage ‘estimates’ van de collectie maakt het veilinghuis pas later bekend.

Pablo Picasso: ‘Fillette à la corbeille fleurie’, 1905 Geschatte opbrengst: 70 miljoen dollar. Foto Christie’s

David en Peggy Rockefeller verzamelden onder meer impressionistische en moderne kunstwerken, antieke meubels en Chinees porselein. Christie’s verspreidde afbeeldingen van een naakt van Picasso uit zijn roze periode (geschat op 70 miljoen dollar), een odalisk van Matisse (50 miljoen) en diverse schilderijen van Monet.

Georges Seurat: ‘La rade de Grandcamp’, 1885. Geschatte opbrengst circa 30 miljoen dollar. Foto Christie’s

Als de collectie inderdaad zo’n 700 miljoen dollar opbrengt, wordt het met afstand de duurste geveilde privé-collectie ooit. Dat is nu nog de verzameling van mode-ontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé, die in 2009 bij Christie’s in Parijs werd verkocht voor omgerekend 484 miljoen.

Rijkste mens ooit

Oud-bankier David Rockefeller overleed in maart dit jaar, 101 jaar oud, twintig jaar na zijn echtgenote Peggy. Hij was de jongste en langstlevende kleinzoon van oliemagnaat John D. Rockefeller, na inflatiecorrectie volgens diverse becijferingen de rijkste mens ooit.

David Rockefeller voegde zich naar de familietraditie, om grote delen van zijn rijkdom te doneren. Bij leven gaven hij en zijn vrouw al bijna een miljard aan goede doelen. Ook hoorde Rockefeller, wiens vermogen door Forbes Magazine geschat werd op 3,3 miljard dollar, in 2010 tot de eerste miljardairs die zich aansloten bij The Giving Pledge, het initiatief van Bill Gates en Warren Buffett om ten minste de helft van hun vermogen weg te geven.

In zijn testament heeft Rockefeller aangegeven hoe de opbrengst van zijn kunstverzameling dient te worden verdeeld. Harvard University, waar hij in 1936 afstudeerde, krijgt bijvoorbeeld 109 miljoen dollar. Het Museum of Modern Art in New York, mede opgericht door zijn moeder Abby, 125 miljoen. Mocht, net als bij de de Leonardo, een heftige biedingsstrijd losbarsten over zijn Picasso’s en Cézannes, dan wordt de meeropbrengst verdeeld over alle twaalf goede doelen die Rockefeller in zijn testament noemt.

Een deel van de huisraad van de Rockefellers wordt verkocht met online-veilingen. Christie’s belooft dat daarbij al vanaf 200 dollar op gebruiksvoorwerpen van de miljardairsfamilie kan worden geboden.