VN: Noord-Korea schond wapenstilstand bij overlopen soldaat

Op 13 november vluchtte een Noord-Koreaanse soldaat via de gedemilitariseerde zone naar het zuiden. De VN hebben de video van het incident vrijgegeven.

De soldaat vlucht uit zijn auto richting de gedemilitariseerde zone
De soldaat vlucht uit zijn auto richting de gedemilitariseerde zone Foto EPA/United Nations Command

Noord-Korea heeft volgens de Verenigde Naties de wapenstilstand met Zuid-Korea geschonden. Ze schoten in de gedemilitariseerde zone op een soldaat die overliep naar het zuiden. Ook kwam een van de Noord-Koreanen tijdens de achtervolging in de gedemilitariseerde zone terecht.

Dit kaartje laat zien hoe de soldaat de grens passeerde. Graphic Reuters

Tijdens het incident op 13 november werd de Noord-Koreaanse soldaat neergeschoten door de grenswachten. Later werd hij door Zuid-Koreaanse soldaten in veiligheid gebracht. Het is de eerste keer sinds 2007 dat een ontsnapping via de gedemilitariseerde zone plaatsvindt.

De Verenigde Naties hebben de video van de vlucht naar buiten gebracht, waarop te zien is dat de Noord-Koreanen op de man schieten. De soldaat rijdt richting de gedemilitariseerde zone met een jeep. Wanneer zijn auto vastloopt, springt hij er uit en gaat te voet verder. Zijn achtervolgers openen het vuur, waarbij hij vier keer geraakt wordt. Later in de video is te zien hoe Zuid-Koreaanse soldaten de man in veiligheid brengen.

Bekijk hier hoe het grensgebied tussen Noord- en Zuid-Korea eruit ziet.

De Noord-Koreaanse soldaat is naar een ziekenhuis in Suwon, ten zuiden van Seoul, gebracht. Toen hij na twee operaties weer bij kennis kwam, was hij doodsbang, zegt zijn arts tegen persbureau Reuters. Hij ligt nog wel op de intensive care, mede omdat hij last had van parasieten.