Value8 kiest na miljoenenverlies voor opsplitsing

De investeringsmaatschappij van Peter Paul de Vries kondigt een drastische ommezwaai aan voor de strategie van zijn bedrijf.

Topman Peter Paul de Vries schrijft aan zijn beleggers „vereenvoudiging” belangrijk te vinden. „Je kunt niet op 25 borden tegelijk schaken.”
Topman Peter Paul de Vries schrijft aan zijn beleggers „vereenvoudiging” belangrijk te vinden. „Je kunt niet op 25 borden tegelijk schaken.” Foto Jeroen Jumelet/ANP

Value8 wordt opgesplitst. Dat heeft de beursgenoteerde investeringsmaatschappij van voormalig beleggersvoorman Peter Paul de Vries woensdag bekendgemaakt in een brief aan beleggers. Negen van de zestien deelnemingen worden voor 15 miljoen euro verkocht aan Nedsense: een nu nog lege beurshuls die eveneens in handen is van Value8 en straks de naam MKB Nedsense krijgt.

Value8 presenteerde woensdag ook – zeven maanden na de wettelijke verplichte datum – het door de accountant goedgekeurde jaarverslag over 2016. Ten aanzien van het voorlopige jaarverslag dat eind april werd gepresenteerd, bevat het een aantal belangrijke wijzigingen. Zo komt het verlies niet uit op 8 ton maar op ruim 3,6 miljoen euro. Het beloofde dividend wordt enkel nog aangeboden in aandelen, niet in contanten.

Zwaar weer

Value8 zit in de problemen sinds de lente van 2016, toen oud-analist Roel Gooskens de waarderingen van Value8-deelnemingen fileerde in een artikelenreeks op onderzoeksplatform Follow the Money. De koers van Value8, die ooit boven de 10 euro lag, kelderde en krabbelde niet meer op. Tegenwoordig is een aandeel Value8 nog maar zo’n vijf euro waard.

De slechtnieuwsshow van Value8 in mei had dat destijds nauwelijks een effect op de koers. Lees ook: Koers Value8 beweegt niet meer

Opvallend is dat De Vries, die zich altijd met man en macht heeft verzet tegen Gooskens’ analyse, nu een drastische ommezwaai aankondigt. Vanaf volgend jaar verandert Value8 namelijk de berekeningssystematiek voor deelnemingen en worden die niet meer geconsolideerd. Er wordt dus gestopt met het optellen van de omzet en het bedrijfsresultaat van alle losse bedrijven waarin Value8 meer dan de helft van de aandelen heeft.

Topman De Vries schrijft „vereenvoudiging” belangrijk te vinden en meer te willen focussen. „Je kunt niet op 25 borden tegelijk schaken.” Vanuit die gedachte wordt Value8 dus opgesplitst en wordt de portefeuille met kleinere en middelgrote niet-beursgenoteerde bedrijven zoals AmsterdamGold (goudhandel), Keesmakers (cholesterolarme kaas) en BK Group (trustkantoor) verkocht aan Nedsense, een lege beurshuls waarin Value8 de meerderheid van de aandelen heeft.

„Stemmingmakerij”, noemde De Vries de analyses van Gooskens vorig jaar. Lees ook: Stilzitten als je geschoren wordt

Bankfaciliteit

Bij Value8 blijven dan onder andere de beursgenoteerde arbeidsbemiddelaar HeadFirst Source Group en maaltijdenmaker Eetgemak over. De verkoop aan Nedsense zou 15 miljoen euro moeten opleveren. Value8 kan een dergelijke som geld goed gebruiken. In de controleverklaring van de jaarrekening wijst de accountant van Mazars er bijvoorbeeld op dat Value8 dit jaar niet aan de bankfaciliteit van 10 miljoen euro bij de Rabobank heeft kunnen voldoen.

Value8 meldt woensdag eveneens dat het Mazars wil inruilen voor accountant Accon. Daarnaast gaat bestuurder Kee Koopmans, wiens termijn eind dit jaar verloopt, niet op voor een nieuwe bestuursperiode. Ze blijft wel bij Value8 werken. Op 2 januari organiseert Value8 een aandeelhoudersvergadering. De beurskoers van Value8 steeg woensdag met bijna 4 procent naar zo’n 5,30 euro.

Eind juni, toen de aandeelhoudersvergadering plaatsvond, had de accountant nog altijd geen handtekening gezet onder het jaarverslag. Lees ook: ‘Wie of wat is Value8 eigenlijk?’